Uutinen 16.11.2023

Yrittäjä – pidetään yhdessä huolta työttömyysturvastasi

Vuonna 2024 yrittäjän työttömyysturvan YEL-työtulon alaraja nousee 14 803 euroon vuodessa. Jos työtulosi on tänä vuonna ollut minimissä tai sen lähellä, pohdi työtulon nostamista yli työttömyysturvarajan. Työtulo on hyvä pyöristää hieman turvan alarajaa suuremmaksi, vähintään 14 804 euroon. Alaraja nousee vuosittain. Näin varmistat, ettet vahingossa tipahda turvan piiristä. Muutos tulee tehdä 1.1.2024 mennessä.

Jos kävisi niin ikävästi, että jäisit työttömäksi, olet vuonna 2024 yrittäjänä oikeutettu Kelan peruspäivärahaan ja Yrittäjäkassan jäsenenä ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, jos YEL-työtulosi on vähintään 14 803 euroa vuodessa ja työssäoloehto kohdallasi täyttyy. Jos työssäoloehto ei täyty, ja YEL-työtulosi on liian pieni, voit hakea Kelasta tarveharkintaan perustuvaa työmarkkinatukea.
Lue lisää Yrittäjäkassasta (Yrittäjäkassa.fi).

Kun pidät työtulosi riittävällä tasolla, varmistat, ettet putoa työttömyysturvan ulkopuolelle. Helpoiten teet työtulomuutoksen verkkopalvelussamme. Muutos tulee tehdä 1.1.2024 mennessä. Muista ilmoittaa vahvistettu työtulosi myös Yrittäjäkassaan, jos olet sen jäsen.

Taloudellisesti epävarmoina aikoina sosiaaliturvan merkitys korostuu. Jos työtulosi on ollut vuonna 2023 juuri työttömyysturvarajalla eli tasan 14 088 euroa tai muutaman sentin yli, ei 1.1.2024 tapahtuva palkkakerroinkorotus nosta työtuloasi riittävästi, jotta työtulo yltäisi vuoden 2024 rajaan (14 803 euroa). Autamme kuitenkin sinua huolehtimaan siitä, ettei työssäoloehdon karttumisesi katkea. Nostamme tällaisessa tilanteessa työtuloasi automaattisesti siten, ettei työtulosi jää alle työttömyysturvan alarajan 1.1.2024 alkaen.

Vastaahan YEL-työtulosi työpanoksesi arvoa?

Eläkevakuutus on yrittäjän tärkein vakuutus. YEL turvaa toimeentulosi, jos sairastut, menetät työkykysi tai jäät perhevapaalle. Yrittäjän YEL-työtulo on yrittäjän eläkkeen ja muun sosiaaliturvan perusta. Jokainen YEL-maksu kasvattaa eläkettäsi ja parantaa muuta sosiaaliturvaasi.

Pidä YEL-työtulosi ajan tasalla siten, että se vastaa työpanoksesi arvoa tällä hetkellä. Tämä on tärkeää eläkkeesi kertymisen ja sosiaaliturvasi kannalta. Vastuu tästä on yrittäjänä sinulla itselläsi.

Myös me tarkistamme työtulosi ajantasaisuutta säännöllisin väliajoin. Vuoden 2023 alussa voimaan tulleen lakiuudistuksen myötä tarkistamme yrittäjien työtulot vaiheittain mutta vasta sitten, kun on tullut kuluneeksi kolme vuotta edellisestä työtulon vahvistamisesta tai oleellisesta muutoksesta. Lue lisää työtulosta

Voit arvioida Ilmarisen YEL-laskurin avulla kätevästi työtulon vaikutuksen eläkkeeseen ja sosiaaliturvaan. Kokeile YEL-laskuria

Ajankohtaista

Tiedote 15.11.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui

Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui

Uutinen 11.11.2024

Työeläkemaksut vuodelle 2025 on vahvistettu

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vuoden 2025 työeläkevakuutusmaksut. Työnantajan eläkevakuutuksen (TyEL) keskimääräinen perittävä maksu on 24,85 prosenttia palkkasummasta vuonna 2025.

Työeläkemaksut vuodelle 2025 on vahvistettu

Uutinen 28.10.2024

Työnantaja, yrittäjä, eläkkeensaaja – vuoden 2025 työeläkeindeksi ja palkkakerroin on vahvistettu

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut työeläketurvaa koskevat indeksit vuodelle 2025. Työeläkeindeksi on ensi vuonna 3077, mikä tarkoittaa noin 1,3 prosentin korotusta eläkkeisiin vuodenvaihteessa. Palkkakertoimeksi vahvistettiin 1,673. Vuoteen 2024 verrattuna palkkakerroin nousee noin 2,2 prosenttia.

Työnantaja, yrittäjä, eläkkeensaaja – vuoden 2025 työeläkeindeksi ja palkkakerroin on vahvistettu
Lisää uutisia ja tiedotteita