Tiedote 5.4.2023

Ilmarisen raportti: Kohti inhimillisempää työelämää – entä jos työ tukisi mielenterveyttä?

Työn vaikutusta mielenterveydelle käsitellään usein uhkakuvien kautta, vaikka työllä on lukuisia myönteisiä vaikutuksia mielen hyvinvoinnille ja yksilön työkyvylle. Etsimme Ilmarisen hackathonissa ratkaisuja inhimillisempään työelämään ja arjen käytäntöihin mielenterveyden edistämiseksi.

Järjestimme Ilmarisessa hackathon-tulevaisuusprosessin, jossa pohdittiin ratkaisuja siihen, miten työ tukisi mielenterveyttä nykyistä paremmin. Tänään julkaistussa raportissa esittelemme prosessissa syntyneitä visioita ja ratkaisuja.

– Mielenterveys ja työelämä kietoutuvat toisiinsa hyvin vahvasti. Työllä on monia myönteisiä vaikutuksia hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Parhaimmillaan työ on keskeinen voimavara ja merkityksellisyyden lähde. Lisäksi työssä ja työelämässä on vielä valtavasti potentiaalia mielenterveyden edistämiseksi, Ilmarisen työkykyjohtaja Kristiina Halonen sanoo.

Toivotuista tulevaisuuskuvista innovatiivisiin ratkaisuihin

Kolmivaiheinen tulevaisuusprosessi koostui ennakkotyöskentelystä, skenaariotyöpajoista ja hackathonista. Mukana oli asiantuntijoita erilaisista organisaatioista sekä Ilmarisesta.

Skenaariotyöpajoissa osallistujat muodostivat toivottuja tulevaisuudenkuvia työn ja mielenterveyden toisiaan tukevasta yhteydestä. Varsinaisessa hackathonissa osallistujat innovoivat ratkaisuja erilaisiin teemoihin, kuten työyhteisön rooliin mielenterveyden tukemisessa sekä työelämän rakenteellisten muutosten vaikutuksiin.

– Tulevaisuustyöskentelyn avulla löysimme useita innovatiivisia ratkaisuja, joiden avulla työ voi tukea entistä paremmin mielenterveyttä. Työ tekee sitä jo nyt, mutta se myös kuormittaa erityisesti nuoria entistä enemmän. Siksi on tärkeää saada kuormitustekijät hallintaan ja samalla vahvistaa voimavaratekijöitä, Halonen sanoo.

Ratkaisut käyttöön työn arjessa

Useat hackathonissa kehitetyt ratkaisut keskittyivät teknologioiden kehittämiseen – kuitenkaan niiden ei tarvitse antaa rajoittaa ratkaisujen käyttöönottoa työn arjessa heti.

– Liikkeelle kannattaa lähteä perusasioista: psykologisesti turvallisen, ihmisen perustarpeet hyväksyvän ilmapiirin luomisesta ja avoimesta keskustelusta. Uskomme vahvasti siihen, että tulevaisuus ei tapahdu, vaan se tehdään. Voimme kaikki vaikuttaa siihen, miten hyvin tai huonosti työ jatkossa tukee mielenterveyttä, Halonen painottaa.

Tutustu:

Lisätiedot:

  • Kristiina Halonen, työkykyjohtaja, Ilmarinen, p. 050 380 3868, kristiina.halonen@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Tiedote 15.11.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui

Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui

Uutinen 17.10.2024

Kesätyöntekijät viihtyvät tutkitusti hyvin Ilmarisessa

Sijoituimme tänä vuonna Oikotien Vastuullinen kesäduuni -tutkimuksessa 7. sijalle suurten yritysten sarjassa, johon osallistui 49 organisaatiota. Vuosi vuodelta olemme onnistuneet kipuamaan sarjassa ylemmäksi. Haluammekin olla myös jatkossa vastuullinen kesätyönantaja. Ehkä näemme meillä ensi kesänä?

Kesätyöntekijät viihtyvät tutkitusti hyvin Ilmarisessa
Lisää uutisia ja tiedotteita