Työnantaja, näin hoidat ulkomaisen kausityöntekijäsi eläkevakuuttamisen
Mansikkapelloille ja muihin kausitöihin tulee Suomeen tänäkin vuonna työntekijöitä useista eri maista. Ulkomaisen työntekijän palkkaamiseen liittyy monia työlupiin ja verotukseen liittyviä kysymyksiä, ja työnantajana sinun tulee huolehtia myös ulkomaisen työntekijän työeläke- ja muusta sosiaaliturvasta.
Kun työntekijäsi tulee Suomeen tekemään työtä, tulee sinun työnantajana järjestää työntekijän eläketurva työntekijän eläkelain (TyEL) mukaisesti riippumatta siitä, minkä maan kansalainen työntekijäsi on.
Työnantajana järjestät työsuhteessa työskentelevän ulkomaisen työntekijäsi työeläkevakuuttamisen samalla tavalla kuin suomalaisten työntekijöittesi työeläketurvan ja ilmoitat ansiot tulorekisteriin. Työntekijä pitää vakuuttaa, jos hänen kuukausipalkkansa on yli 62,88 euroa (vuonna 2022) ja hän on 17–67-vuotias. Jos sinulla ei vielä ole TyEL-vakuutusta, saat sen muutamassa minuutissa verkkosivuiltamme.
Vakuuta työntekijäsi ja ilmoita ulkomaisen työntekijäsi ansiot tulorekisteriin, vaikka työntekijälläsi ei vielä olisi suomalaista henkilötunnusta. Jos työntekijälläsi ei ole suomalaista henkilötunnusta, käytä ilmoittamisessa työntekijän ulkomaista henkilötunnistetta. Ilmoita lisäksi työntekijän nimi, syntymäaika, sukupuoli ja osoite. Erityisesti nimitietojen kirjaamisen kanssa tulee olla tarkkana, jotta tiedot saadaan vietyä oikein myös henkilön työeläketietoihin. Jos tiedossasi on sekä suomalainen että ulkomainen tunniste, ilmoita molemmat tunnisteet.
Työeläketurvasta vastaa työnantaja
Työeläketurvan järjestämisestä vastaa työsuhteessa olevan työntekijän työnantaja, on työnantaja sitten suomalainen tai ulkomainen yritys. Jos työntekijäsi tekee kausitöitä Suomessa vuokratyöntekijänä, vuokratyönantaja huolehtii työntekijäsi TyEL-vakuuttamisesta.
Eläketurvan järjestämistä ei voi siirtää työsuhteessa olevan ulkomaisen työntekijän itsensä vastuulle. Työntekijän kanssa ei voi myöskään sopia, että hän toimii yrittäjänä, jos työ tapahtuu työnantajan johdon ja valvonnan alaisena työsuhteessa.
Älä vakuuta työntekijääsi Suomessa näissä tilanteissa
Ulkomaisen työntekijäsi työeläketurva tulee järjestää ulkomailta käsin, jos
- työntekijälläsi on toisen EU-maan tai sosiaaliturvasopimusmaan myöntämä A1-todistus siitä, että hän kuuluu kyseisen maan sosiaaliturvaan tai
- hän tulee Suomeen ns. sopimuksettomasta maasta ulkomaisen työnantajan tilapäisesti lähettämänä työntekijänä.
Lue lisää vakuuttamisen edellytyksistä.
Huomaathan, että toisen maan myöntämä A1-todistus ei vapauta kokonaan sosiaalivakuutusmaksuista. Tällöin ne maksetaan todistuksen myöntäneeseen maahan eikä Suomeen.
Muista huolehtia myös ulkomaisen työntekijäsi muusta sosiaaliturvasta
Työeläketurvan lisäksi työnantajana sinun tulee huolehtia myös työntekijänsä muusta sosiaaliturvasta, kuten esimerkiksi työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta. Hyödynnä tässä Eläketurvakeskuksen palvelua kansainvälisiin työskenteytilanteisiin (etk.fi) ja selvitä, mitä sosiaalivakuutusmaksuja työntekijästäsi tulee maksaa Suomeen.
Ohjaa myös ulkomainen työntekijäsi selvittämään Kelasta hänen oikeutensa sairaanhoitoon Suomessa. Työnantajana voit selvittää asian työntekijäsi puolesta vain työntekijän antamalla yksilöidyllä valtakirjalla.
TyEL-maksut kerryttävät eläkettä myös ulkomaiselle työntekijällesi
Kun ulkomainen työntekijäsi TyEL-vakuutetaan Suomessa, karttuu hänelle myös työeläkettä Suomessa. Eläkevakuutusmaksuja ei palauteta työntekijäsi palatessa kotimaahansa vaan hän saa kertyneen eläkkeen aikanaan eläkkeenä. Työntekijäsi tulee kuitenkin muistaa hakea eläkettä Suomesta, kun hän täyttää Suomen vanhuuseläkeiän tai jos hän tulee työkyvyttömäksi.
Jos työntekijälläsi on suomalaiset verkkopankkitunnukset, pääsee hän tarkastamaan työstään kertyneen eläkkeen määrän sähköisesti työeläkeotteelta. Ilmarisessa vakuutettuna työeläkeotteen tarkistus tapahtuu kätevästi OmaEläke-palvelussa. Jos pankkitunnukset puuttuvat, kannattaa työntekijäsi olla yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse omaan työeläkeyhtiöön tai Eläketurvakeskukseen.
Lue lisää
Työnantaja, muista työeläkevakuuttaa Ukrainalainen työntekijä
Ajankohtaista
YEL vuonna 2025 – mikä muuttuu?
YEL-vakuutus on sinulle yrittäjänä vakuutuksistasi tärkein. Se on nimittäin eläke- ja sosiaaliturvasi perusta. Lue alta, mitä kaikkea sinun on hyvä tietää YEL-vakuutuksestasi, kun vuosi vaihtuu.
Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui
Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Työeläkemaksut vuodelle 2025 on vahvistettu
Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vuoden 2025 työeläkevakuutusmaksut. Työnantajan eläkevakuutuksen (TyEL) keskimääräinen perittävä maksu on 24,85 prosenttia palkkasummasta vuonna 2025.