Kaksi ihmistä katsovat toisiaan ompelukoneiden äärellä, kuvituskuva.
Tiedote 19.10.2022

Osittaisen vanhuuseläkkeen hakemuksia lokakuussa lähes kymmenkertainen määrä

Eläkeasiat kiinnostavat suomalaisia nyt ennen näkemättömällä tavalla. Taustalla vaikuttaa erityisesti korkeasta inflaatiosta johtuva poikkeuksellisen suuri työeläkeindeksin korotus. Tiedonjano näkyy niin asiakaspalvelun työssä, verkkoasioinnin kasvussa kuin eläkehakemusten määrässä.

Nyt suosiotaan on nostanut selvästi osittainen varhennettu vanhuuseläke eli ove. Ove-hakemuksia tuli Ilmariseen syyskuussa 80 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Lokakuussa tahti on kiihtynyt entisestään, ja kuun puoliväliin mennessä Ilmariseen oli tullut jo yli 1 000 ove-hakemusta. Määrä on lähes kymmenkertainen viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Osittaisen vanhuuseläkkeen hakeminen on mahdollista 61-vuotiaille. Lokakuussa hakemuksen jättäneistä suurin osa edustaa kyseistä ikäryhmää, mutta aiempaan verrattuna nyt lisäksi 62- ja 63-vuotiaat ovat aktivoituneet hakemaan osittaista vanhuuseläkettä.

Myös varsinaista vanhuuseläkettä on haettu lokakuussa aiempaa enemmän, ja lokakuun puoliväliin mennessä hakemuksia oli saapunut jo sama määrä kuin koko syyskuun aikana.

OmaEläke-verkkopalvelun laskurit ahkerassa käytössä

Poikkeuksellinen vuodenvaihde näkyy selvästi myös asiakkaiden yhteydenottojen määrässä. Syys-lokakuussa asiakkaiden yhteydenotot Ilmarisen asiakaspalveluun ovat lisääntyneet noin 30 prosenttia viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Nyt kuluvan lokakuun aikana yhteydenottojen määrä on kasvanut lähes 50 prosenttia viime vuoden lokakuusta.

- Suurin osa yhteydenotoista koskee osittaisen eläkkeen hakemista. Asiakkaat pohtivat, kannattaako eläkkeelle jäädä nyt vai myöhemmin, kertoo palveluasiantuntija Hanna Viitala. Uutisointi on herättänyt myös huolta ja epävarmuutta, että jos ei hae eläkettä maksuun tänä vuonna, niin menettääkö jotakin.

Neuvontaa omaan tilanteeseen ja päätöksen tueksi kaivataan selvästi enemmän vuodenvaihteen lähestyessä. On tärkeää tiedostaa, että osittaiseen eläkkeeseen tehtävä varhennusvähennys leikkaa lopullista eläkettä pysyvästi. Lisäksi verotuksen vaikutus eläkkeeseen kannattaa huomioida, erityisesti silloin, jos palkkatulon lisäksi saa myös eläkettä.

- Asiakkaiden tilanteet ovat kovin erilaisia, eikä yhtä kaikenkattavaa vastausta voi antaa siitä, mikä on taloudellisesti järkevää. Sen sijaan tarjoamme mahdollisimman hyvät työkalut päätöksen tekemiseksi, eläkearviolaskurit verkkopalvelussa sekä asiantuntija-apua eri palvelukanavissa, Hanna jatkaa.

Ilmarisen OmaEläke-palvelussa on heinäkuun alusta lähtien ollut reilu 12 prosenttia enemmän kuukausittaisia kävijöitä kuin tammi-kesäkuussa.

- Yhteydenottojen lisäksi myös verkkopalveluiden käyttö on selvästi kasvanut tänä syksynä. Asiakkaamme ovat löytäneet laskurit ja niitä käytetään ahkerasti, eläkejohtaja Outi Pekkarinen Asiointi OmaEläke-palvelussa on lisääntynyt kesäkuusta alkaen, ja kasvua vuoden takaiseen on peräti 50 prosenttia. Verkkopalvelu on käytössä vuorokauden jokaisena tuntina, ja asiointi siellä on helppoa sekä vaivatonta.

OmaEläke-palvelussamme voit tarkistaa oman tähän asti kerryttämäsi eläkkeen. Palvelussa voit laskureita hyödyntämällä tehdä ennusteita tulevan eläkkeesi määrästä. Myös osittaisen vanhuuseläkkeen määrää voit arvioida OmaEläke-palvelusta löytyvällä laskurilla.

Lisätietoja

Outi Pekkarinen, eläkejohtaja, p. 041 539 4020

Lue lisää

Pidä huolta varallisuudestasi – Omasta eläketurvasta kannattaa nyt kiinnostua

Eläkkeelle ennen vai jälkeen vuodenvaihteen?

Ajankohtaista

Tiedote 17.6.2024

Tutkimus: Alle kolmannes valmis vaihtamaan asuinpaikkakuntaa eläkkeellä

Kaksi kolmesta eläkeläisestä kokee voivansa hyvin käy ilmi Ilmarisen kyselytutkimuksesta. Kolmanneksella eläkeläisen roolin asettuminen vei aikansa tai on ollut vaikeaa. Sopeutumiseen vaikuttaa, miten eläkeaikansa viettää. Useampi kuin kaksi kolmesta on pohtinut etukäteen, missä ja miten asuu vanhuusvuodet.

Tutkimus: Alle kolmannes valmis vaihtamaan asuinpaikkakuntaa eläkkeellä

Tiedote 14.6.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui

Työntekijämäärä laski toukokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,0 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski edelleen joka puolella Suomea.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui
Lisää uutisia ja tiedotteita