Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi lähes neljä prosenttia
Työntekijämäärä nousi maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä lähes neljä prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Maaliskuu oli jo yhdestoista kuukausi peräkkäin, jolloin työntekijämäärä jatkoi kasvuaan. Toimialoista vahvimmin kehittyivät korona-aikana kärsineet majoitus- ja matkailu sekä henkilöstövuokraus, joista molemmat nousivat yli 11 prosenttia.
Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.
Työntekijämäärä kasvoi maaliskuussa 3,9 prosenttia (helmikuu 2,9 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.
– Ilmarisen suhdanneindeksissä seuraamista toimialoista ei yksikään maaliskuussa ollut laskussa. Positiivinen kehitys työntekijämäärissä on nyt jatkunut jo yksitoista kuukautta peräkkäin, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.
Hyvä kehitys näkyi voimakkaimmin henkilöstövuokrauksessa (+11,8 %), majoitus- ja ravitsemusalalla (+11,5 %) sekä viestinnässä ja tietotekniikassa (+8,3 %).
Hyvän kehityksen vastapainona on merkittäviä talouteen liittyviä riskejä.
– Sota Ukrainassa ja huoli sen eskalaatiosta, raaka-aineiden hintojen nousu sekä Venäjän kaupan lähes tyrehdyttäneet sanktiot vaikuttavat väistämättä Suomen talouteen. Inflaation kiihtyminen nostaa puolestaan tavaroiden sekä palvelujen hintaa. Talouskasvun hidastuminen heijastunee pidemmällä aikavälillä negatiivisesti työntekijämäärän kehitykseen eri toimialoilla. Alkuvuoden hyvästä kehityksestä huolimatta loppuvuodesta on mahdollista, että työntekijämäärä kääntyy jopa laskuun, Vatanen arvioi.
Alueiden kehitys jatkui vahvana
Ilmarisen suhdanneindeksi on kehittynyt myös alueellisesti positiivisesti viimeiset yksitoista kuukautta. Maaliskuussa viestintä- ja tietotekniikka, teollisuus, kauppa sekä majoitus- ja ravitsemusalat olivat plussalla kaikilla alueilla. Voimakkainta kehitys oli Etelä-Suomessa (+4,9 %) ja Pohjois-Suomessa (+4,8 %).
Maaliskuun työntekijämäärien kehitys alueittain:
- Etelä-Suomi (+4,9 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (+12,9 %), henkilöstövuokrauksessa (+11,3 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+9,1 %), kuljetuksessa (+3,7 %), teollisuudessa (+2,7 %) ja kaupan alalla (+1,5 %). Laskussa oli rakentaminen (-0,4 %).
- Länsi-Suomi (+3,7 %): Kasvua oli henkilöstövuokrauksessa (+19,7 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+8,9 %), majoitus- ja ravitsemusalalla (+8,6 %), teollisuudessa (+4,0 %), rakentamisessa (+2,6 %) ja kaupan alalla (+1,3 %). Laskussa oli kuljetussektori (-1,6 %)
- Itä-Suomi (+2,6 %): Kasvussa olivat kaikki alat: henkilöstövuokraus (+15,7 %) kauppa (+5,7 %), teollisuus (+4,8 %), viestintä- ja tietotekniikka (+4,2 %), rakentaminen (+1,6 %), majoitus- ja ravitsemusala (+1,2 %) ja kuljetus (+1,0 %).
- Pohjois-Suomi (+4,8 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (+20,7 %), teollisuudessa (+7,5 %), rakentamisessa (+6,3 %), kaupan alalla (+4,1 %) sekä viestintä- ja tietotekniikassa (+0,4 %). Laskua oli henkilöstövuokrauksessa (-22,0 %) ja kuljetuksessa (-1,0 %).
Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.
Tutustu tarkemmin
Lisätietoja
- Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
- Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 040 7709 400, liina.aulin@ilmarinen.fi
Ajankohtaista
Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui
Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Työeläkemaksut vuodelle 2025 on vahvistettu
Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vuoden 2025 työeläkevakuutusmaksut. Työnantajan eläkevakuutuksen (TyEL) keskimääräinen perittävä maksu on 24,85 prosenttia palkkasummasta vuonna 2025.
Työnantaja, yrittäjä, eläkkeensaaja – vuoden 2025 työeläkeindeksi ja palkkakerroin on vahvistettu
Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut työeläketurvaa koskevat indeksit vuodelle 2025. Työeläkeindeksi on ensi vuonna 3077, mikä tarkoittaa noin 1,3 prosentin korotusta eläkkeisiin vuodenvaihteessa. Palkkakertoimeksi vahvistettiin 1,673. Vuoteen 2024 verrattuna palkkakerroin nousee noin 2,2 prosenttia.