Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi lähes kolme prosenttia
Työntekijämäärä nousi helmikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä lähes kolme prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Helmikuu oli jo kymmenes kuukausi peräkkäin, jolloin työntekijämäärä jatkoi kasvuaan. Alueellisessa vertailussa kaikki seudut lisäsivät työntekijämääriään Pohjois- ja Etelä-Suomen johtaessa kehitystä.
Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.
Työntekijämäärä kasvoi helmikuussa 2,9 prosenttia (tammikuu 3,5 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.
– Ilmarisen suhdanneindeksissä seuraamista toimialoista yksikään ei ollut helmikuussa laskussa. Positiivinen kehitys työntekijämäärissä on nyt jatkunut jo kymmenen kuukautta peräkkäin, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.
Hyvä kehitys näkyi voimakkaimmin henkilöstövuokrauksessa (+11,5 %), viestinnässä ja tietotekniikassa (+7,4 %) sekä teollisuudessa (+3,2 %).
Suomen taloudessa riittää kuitenkin Jouni Vatasen mukaan tummia pilviä taivaalla, kun pohditaan Ukrainan sodan ja inflaation kiihtymisen vaikutuksia.
– Korona-pandemian nykyinen aalto on hellittänyt otettaan ja voimassa olevat rajoitukset lieventyvät, mikä auttaa palvelusektoria. Samalla kuitenkin sota Ukrainassa vaikuttaa Suomen talouteen, ja inflaation kiihtyminen nostaa tavaroiden sekä palvelujen hintaa. Suomen pankki on arvioinut maamme talouskasvun hidastuvan tänä vuonna, mikä puolestaan voi heijastua negatiivisesti työntekijämäärän kehitykseen eri toimialoilla, Vatanen arvioi.
Alueilla hyvä kehitys
Ilmarisen suhdanneindeksi on kehittynyt myös alueellisesti positiivisesti viimeiset kymmenen kuukautta. Helmikuussa viestintä- ja tietotekniikka, teollisuus ja kaupan alat olivat plussalla kaikilla alueilla. Voimakkainta kasvu oli Pohjois-Suomessa (+4,6 %) ja pienintä Itä-Suomessa (+1,0).
Helmikuun työntekijämäärien kehitys alueittain:
Etelä-Suomi (+4,2 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli henkilöstövuokrauksessa (+10,8 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+7,8 %), kuljetuksessa (+2,9 %), teollisuudessa (+2,3 %), majoitus- ja ravitsemusalalla (+1,6 %) sekä kaupan alalla (+1,1 %). Etelä-Suomessa laskussa oli rakentaminen (-1,1 %).
Länsi-Suomi (+2,4 %): Kasvua oli henkilöstövuokrauksessa (+15,6 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+9,4 %), teollisuudessa (+3,8 %), rakentamisessa (+1,3 %) sekä kaupan alalla (+0,9 %). Laskussa olivat majoitus- ja ravitsemusala (-2,7 %) sekä kuljetus (-1,9 %)
Itä-Suomi (+1,0 %): Erityisen hyvin Itä-Suomessa kasvoivat henkilöstövuokraus (+21,3 % - huom. suuri luku, koska pienehköt työntekijämäärät), teollisuus (+5,5 %), kauppa (+4,6 %) viestintä- ja tietotekniikka (+1,5 %) ja rakentaminen (+0,9 %). Laskussa olivat majoitus- ja ravitsemusala (-6,0 %) ja kuljetus (-2,0 %).
Pohjois-Suomi (+4,6 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (+18,6 %), rakentamisessa (+6,3 %), kaupan alalla (+3,6 %), teollisuudessa (+3,4 %), ja viestintä- ja tietotekniikassa (+1,1 %). Laskua Pohjois-Suomessa oli vain henkilöstövuokrauksessa (-6,7 % - huom. toimialan pieni työntekijämäärä alueella vaikuttaa lukuun) ja kuljetuksessa (-0,1 %)
Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.
Tutustu tarkemmin
Lisätietoja
Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 040 7709 400, liina.aulin@ilmarinen.fi
Ajankohtaista
Mielenterveyssyistä päädyttiin työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 44-vuotiaana
Työkyvyttömyyseläkkeen syynä ovat yleisimmin tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja mielenterveyssyyt. Vuonna 2024 Ilmarisessa vakuutetut henkilöt siirtyivät työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 53 vuoden iässä. Mielenterveyssyistä eläköityminen tapahtui kuitenkin huomattavasti nuorempana, keskimäärin 44-vuotiaana. Työkyvyttömyyseläkettä haettiin edellisvuotta vähemmän kaikissa ikäryhmissä paitsi alle 35-vuotiaissa.
Ilmarisen suhdanneindeksi: työntekijämäärän lasku kiihtyi
Työntekijämäärä laski joulukuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Ilmarisen suhdanneindeksi: työntekijämäärän lasku jatkuu edelleen
Työntekijämäärä laski marraskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, majoitus- ja ravitsemusala sekä rakentaminen.