Työnantaja, työpanososingot tulevat eläkevakuutuksen piiriin 2021
Vuoden 2021 alusta voimaantulevan työeläkelainsäädännön muutoksen jälkeen työpanososingot tulevat eläkkeen perusteena olevaksi ansioksi ja eläkevakuutuksen piiriin. Tällä hetkellä voimassa olevan työntekijän eläkelain mukaan työpanokseen perustuvaa osinkoa ei pidetä vastikkeena työstä, eikä näin ollen myöskään eläkkeen perusteena olevana työansiona. Työpanokseen perustuva osinko perustuu työntekoon, työpanokseen.
Työpanokseen perustuva osinko on työstä maksettavaan vastikkeeseen verrattava suoritus, joka maksetaan osingon, työpanososingon, muodossa. Työntekijän eläkelain mukaan vakuutetaan työnteosta saatua vastiketta ja tästä syystä työpanokseen perustuva osinko on nyt säädetty vuodesta 2021 lukien luettavaksi mukaan eläkkeen perusteena olevaan työansioon.
Kun työpanokseen perustuvat osingot tulevat työeläkevakuuttamisen piiriin, sinun tulee työnantajana maksaa työeläkevakuutusmaksut ja muut sivukulut myös näiden suoritusten osalta kuten palkoistakin ja ilmoittaa ne myös tulorekisteriin erillisellä koodilla. Tulorekisteriin on luotu uusi tulolaji tätä varten. Ilmoita suoritus tulolajilla Työpanokseen perustuva osinko tai ylijäämä (työkorvaus) (340).
Laki tulee voimaan 1.1.2021 alkaen. Käytännössä varautuminen muutokseen kannattaa huomioida heti, koska se vaikuttaa jo tilikaudelta 2020 maksettaviin työpanososinkoihin
Työpanokseen perustuva osinko tai ylijäämä on työkorvausta, jos saaja ei ole työsuhteessa yhtiöön.
Lue lisää
Työpanokseen perustuvan osingon ja ylijäämän verotus (verohallinnon ohjeet Edilex.fi)
Ajankohtaista
YEL vuonna 2025 – mikä muuttuu?
YEL-vakuutus on sinulle yrittäjänä vakuutuksistasi tärkein. Se on nimittäin eläke- ja sosiaaliturvasi perusta. Lue alta, mitä kaikkea sinun on hyvä tietää YEL-vakuutuksestasi, kun vuosi vaihtuu.
Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui
Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Työeläkemaksut vuodelle 2025 on vahvistettu
Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vuoden 2025 työeläkevakuutusmaksut. Työnantajan eläkevakuutuksen (TyEL) keskimääräinen perittävä maksu on 24,85 prosenttia palkkasummasta vuonna 2025.