Koronan vaikutukset eivät vielä juurikaan näy eläkehakemusten määrässä
Näkyvätkö yritysten vaikeudet eläkehakemusten määrässä? Kysyimme asiasta Ilmarisen eläkeosaston johtajalta Outi Pekkariselta sekä Eläketurvakeskuksen tilastoasiantuntijalta, kehityspäällikkö Jari Kannistolta.
– Tammi-maaliskuussa nousua vanhuuseläkehakemusten määrässä oli noin 10 % viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, mutta tästä en vetäisi vielä johtopäätöstä, että nousu johtuu niinkään koronavirusepidemiasta, sanoo Ilmarisen eläkeosaston johtaja Outi Pekkarinen. Nousua selittää se, että alkuvuodesta 2019 hakemuksia tuli aiempaa hieman vähemmän. Vuoden 2020 kuukausittaiset hakemusluvut ovat olleet tähän asti samaa tasoa kuin loppuvuonna 2019.
Yhteydenottoja on tullut asiakkailta jonkin verran. Yksi ymmärrettävästi asiakkaita huolettaneista kysymyksistä on ollut, pystytäänkö eläkkeet maksamaan poikkeustilanteessakin.
– Tähän on helppo vastata: suomalaisten ei tarvitse olla huolissaan eläkkeistään. Eläkkeiden maksu turvataan poikkeusoloissakin, Pekkarinen sanoo.
Koronaepidemian aiheuttamat markkinaheilahtelut vaikuttavat sijoitustuottoihin, mutta eivät akuutisti vaaranna työeläkkeiden maksua. Toisin kuin joissakin muissa maissa, Suomessa työeläke on lakisääteinen ja eläkkeen määrä ei ole sidottu sijoitustuottoihin. Meillä yksilön ei tarvitse kantaa riskiä itse, vaan se jaetaan yhteisesti ja sitä varten on vuosikymmenien kuluessa rakennettu toimiva järjestelmä ja vahvat vakavaraisuuspuskurit.
Miten koronakriisin odotetaan vaikuttavan eläkehakemuksiin?
– Eläkkeelle ei jäädä harkitsematta asiaa ensin, minkä vuoksi nopeaa piikkiä tai nousua lyhyessä ajassa tuskin näkyy, Pekkarinen toteaa.
Korona ei ole vaikuttanut eläkehakemusten käsittelyyn, vaan se sujuu normaalisti.
– Olemme saaneet kiitosta eläkettä hakeneilta asiakkailta, kuinka joutuisasti heidän hakemuksensa on saatu käsiteltyä. Erityisesti moni on ilahtunut ja yllättynyt siitä, miten nopeasti asia on hoitunut tällaisenakin aikana, Pekkarinen kertoo.
OVE:sta helpotusta työttömän toimeentuloon
Osittainen vanhuuseläke, OVE, on ketterä eläkelaji. Osittaisella vanhuuseläkkeellä voi itse päättää, kuinka paljon töitä tekee, vai työskenteleekö ylipäätään lainkaan.
Ansiotyö osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla ei kuitenkaan ole pakollista, joten myös vähintään 61-vuotiailla työttömillä on oikeus nostaa sitä. Myös lomautettu on oikeutettu osittaiseen vanhuuseläkkeeseen.
– Monelle tulee yllätyksenä, että työttömälläkin on oikeus osittaiseen varhennettuun vanhuuseläkkeeseen, Pekkarinen kertoo. – OVE on voinut tuoda helpotusta työelämän ulkopuolella olevien toimeentuloon vuoden 2017 eläkeuudistuksesta asti, jolloin OVE tuli yhdeksi eläkevaihtoehdoksi. Työtön voi hakea OVE:a ilman, että eläke vaikuttaa ansiosidonnaiseen päivärahaan. Päiväraha-ajalta kertyy eläkettä ikäluokan alimpaan yleiseen eläkeikään asti.
Osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle voi siirtyä jo 61-vuotiaana, jos on syntynyt vuonna 1963 tai aiemmin. Vuonna 1964 ja sen jälkeen syntyneet voivat siirtyä eläkkeelle myöhemmin. Ennen OVE:n hakemista on hyvä muistaa, että se pienentää tulevaa vanhuuseläkettä.
Eläketurvakeskuksen Jari Kannisto arvelee, että koronapandemia nostaa osittaisen vanhuuseläkkeen, OVE:n, ottajien määrää, sillä moni tarvitsee taloudellista puskuria, eikä kaikilla ole säästöjä. Paljon riippuu siitä, kauanko koronan akuuttivaihe kestää.
– OVE:n osalta tänä vuonna hakemusmäärät ovat alkuvuoden osalta olleet pienempiä kuin viime vuonna. Uskon, että OVE-hakemusten määrä alkaa nousta, kun eläkeikää lähestyvät ovat edelleen lomautettuina tai jäävät työttömiksi, Kannisto toteaa. – Virusongelman pitkittyessä – kuten tällä hetkellä näyttäisi käyvän – vaikutukset talouteemme kasvavat ja muun muassa työttömyys alkaa nousta. OVE voi tarjota yhden helpottavan vaihtoehdon.
Suurin osa OVE:n valinneista jatkoi töissä
Vuoden 2019 lopussa ETK:n tilaston mukaan oli voimassa 24 600 osittaista vanhuuseläkettä. Lähes 90 prosenttia oli valinnut eläkkeen 50 prosentin suuruisena. Viime vuoden lopussa 25 prosentin tasoisena eläkettä maksettiin 3 200 henkilölle.
Lähes joka kymmenes 61 vuotta täyttäneistä on hakenut osittaista vanhuuseläkettä. Kaksi kolmesta osittaisen vanhuuseläkkeen valinneista työskenteli yksityisellä sektorilla. Suurin osa osittaisen vanhuuseläkkeen ottaneista jatkoi työssä.
Selvitä ja hae eläkkeesi verkossa
Suosittelemme selvittämään ja arvioimaan tulevan eläkkeesi määrää etukäteen jo ennen eläkkeelle jäämistä. Ilmarisen verkkopalvelussa pääset tekemään laskelmia erilaisilla palkkatuloilla. Yksi hyvä idea on myös elää jo ennen eläkkeelle jäämistä esimerkiksi kuukausi tulevaa eläkettä vastaavalla rahasummalla.
Eläkekertymän seuraaminen säännöllisesti kannattaa, oletpa sitten missä tahansa vaiheessa työuraa ja kertymäsi miten suuri tahansa. Verkossa näet aina kattavimman ja ajantasaisimman työeläkeotteesi. Samalla voit laskea verkkopalvelun laskuria hyödyntäen arvion tulevan eläkkeesi suuruudesta. Lue lisää uutishuoneestamme.
Verkkosivuillamme osoitteessa Ilmarinen.fi pääset laskurien lisäksi myös täyttämään ja jättämään eläkehakemuksen. Hakeminen on helpointa ja päätöksen saaminen nopeinta sähköistä hakemusta käyttämällä. Nopeimmillaan eläkepäätöksen voi saada verkkopalveluun jo saman päivän aikana. Suosittelemme tekemään hakemuksen noin kuukautta ennen eläkkeelle jäämistä.
Huomioithan, että osittaista vanhuuseläkettä ei myönnetä takautuvasti, vaan se voidaan myöntää vain hakemiskuukautta seuraavan kuukauden alusta.
Lue lisää
Ajankohtaista
Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui
Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Vuonna 1963 syntyneiden elinaikakerroin on vahvistettu
Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vuodelle 2025 työeläkkeiden elinaikakertoimeksi 0,94759. Nyt vahvistettu elinaikakerroin pienentää 1963 syntyneiden alkavia työeläkkeitä 5,2 prosenttia. Elinaikakerroin vahvistetaan vuosittain.
Eläkkeensaaja, vuoden 2025 verokortti astuu voimaan jo tammikuussa
Ensi vuonna eläkkeen- ja palkansaajien verokortit tulevat voimaan jo 1.1.2025 alkaen. Muutos tulee voimaan eläkkeensaajillemme automaattisesti, eikä sinun tarvitse huolehtia asiasta.