Sijoitustoiminnan kustannukset 2017
Ilmarisen sijoitustoiminnan kokonaiskustannukset vuonna 2017 olivat 0,6 prosenttia suhteessa sitoutuneeseen pääomaan, mikä on selvästi vähemmän kuin työeläkealalla keskimäärin. Keskimäärin työeläkevakuuttajien sijoituskulut olivat 0,8 prosenttia. Asia selviää Finanssivalvonnan yhdessä työeläkevakuuttajien ja Telan kanssa tekemästä selvityksestä.
Ilmarisen sijoitustoiminnan suorat kulut vuonna 2017 olivat 0,1 prosenttia suhteessa sitoutuneeseen pääomaan. Tämä vastaa alan keskiarvoa. Suorat kulut tarkoittavat sijoitusorganisaation omia kustannuksia, esimerkiksi palkkoja ja tietojärjestelmäkustannuksia. Sitoutunut pääoma kuvaa vuoden aikana keskimäärin sijoitettavissa olevaa varallisuutta.
Eläkevarojen tuottava ja turvaava sijoittaminen edellyttää sijoitusten laajaa hajauttamista maantieteellisesti ja eri omaisuusluokkiin. Tämä ei olisi mahdollista ilman ulkopuolisten rahastoyhtiöiden palveluja.
Sijoitustoiminnan epäsuoria kuluja ovat esimerkiksi rahastoyhtiöiden perimät palkkiot sekä rahastojen valvontaan liittyvät kustannukset. Epäsuorista kuluista osa on tuottosidonnaisia, eli tuottojen kasvaessa myös rahastoille maksettavat palkkiot kasvavat.
Ilmarisen epäsuorat sijoituskulut vuonna 2017 olivat 1,5 prosenttia suhteessa ulkoisesti hoidettuihin sijoituksiin. Tämä vastaa alan keskiarvoa. Koko sitoutuneeseen pääomaan suhteutettuna Ilmarisen epäsuorat sijoituskulut olivat 0,5 prosenttia, kun työeläkevakuuttajilla keskimäärin kulut olivat 0,8 prosenttia.
Sijoituskulujen tarkastelussa olennaisinta on tuoton ja kustannusten välinen suhde. Joihinkin sijoituksiin liittyvät korkeat kulut voivat tarkoittaa myös korkeita tuottoja. Ilmarinen julkistaa tilinpäätöksessään sijoitusten nettotuoton, jossa tuotosta on vähennetty sijoitustoiminnan kulut. Vuonna 2017 Ilmarisen sijoitukset tuottivat nettomääräisesti 7,2 prosenttia.
Kaikki sijoitustoiminnasta syntyvät kulut rahoitetaan sijoitustoiminnan tuotoilla. Työeläkemaksuja niihin ei siis käytetä.
Ajankohtaista
YEL vuonna 2025 – mikä muuttuu?
YEL-vakuutus on sinulle yrittäjänä vakuutuksistasi tärkein. Se on nimittäin eläke- ja sosiaaliturvasi perusta. Lue alta, mitä kaikkea sinun on hyvä tietää YEL-vakuutuksestasi, kun vuosi vaihtuu.
Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui
Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Työeläkemaksut vuodelle 2025 on vahvistettu
Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vuoden 2025 työeläkevakuutusmaksut. Työnantajan eläkevakuutuksen (TyEL) keskimääräinen perittävä maksu on 24,85 prosenttia palkkasummasta vuonna 2025.