Parempaa työkykyä ammatillisella kuntoutuksella 2017
Ammatillisen kuntoutuksen suosio kasvoi edelleen vuonna 2017.
Työkyky on monen tekijän summa, ja työkyvyn johtaminen vaatii tiimityötä työnantajan, HR:n, esimiesten ja työterveyden kesken. Ilmarinen rakentaa parempaa työelämää ja tukee asiakasyritysten työkyvyttömyysriskin hallintaa paitsi työhyvinvointipalveluiden myös ammatillisen kuntoutuksen keinoin. Vaikuttava kuntoutus pidentää työuria ja luo mahdollisuuden parempaan työelämään.
Ilmarisen kuntoutuspalvelut sisältävät esimerkiksi asiakasyritysten esimiesten koulutusta ja kuntoutuksen suunnitteluvaiheessa neuvontaa ja asiantuntijatukea sekä esimiehille että henkilöstölle. Kuntoutujalle kootaan henkilökohtainen kuntoutussuunnitelma sekä henkilön että työpaikan tarpeisiin sopivaksi. Jokaisella kuntoutujalla nimetään oma kuntoutusasiantuntija, joka neuvoo ja tukee koko kuntoutusprosessin ajan. Kuntoutussuunnitelmien tekemisessä Ilmarisen apuna on maanlaajuinen palveluntuottajien verkosto.
Kuntoutuksen suosio kasvussa
Vuonna 2017 vahvistuksen ammatinvaihdon tai työhön paluun tukemiseen sai Ilmarisesta noin 3 500 työeläkekuntoutuksen hakijaa. Kasvua edellisestä vuodesta on noin 2,5 prosenttia. Varsinaisen kuntoutusjakson aikana yhtiö maksaa työeläkelainsäädännön mukaisia etuuksia, joilla tuetaan kuntoutuksen aikaista toimeentuloa ja korvataan koulutuksesta aiheutuvia kuluja. Erilaisia kuntoutuksen etuuspäätöksiä annettiin vuonna 2017 yli 7 000, missä oli kasvua edellisvuoteen 10,7 prosenttia.
Kuntoutujan omalla motivaatiolla ja halulla palata työelämään on kuntoutuksen onnistumisessa suuri merkitys. Arvioiden mukaan kuntoutus maksaa kustannuksensa takaisin alle kahdessa vuodessa. Yleisin syy kuntoutuksen hakemiseen oli edenneen edelleen tuki- ja liikuntaelinten sairaus.
Vaikuttavaa kuntoutusta
Palvelemme kuntoutujia myös verkossa, sillä kuntoutushakemuksen voi tehdä sähköisesti verkkopalvelussamme. Kuntoutushakemuksen tekijä voi palvelussa myös tarkastella lähettämiään hakemuksia ja seurata käsittelyn etenemistä.
Ammatillinen kuntoutus on todistetusti vaikuttavaa ja parempaa työelämää edistävää. Viime vuonna alustavien tietojen mukaan noin 68 prosenttia Ilmarisen kuntoutujista sijoittui takaisin työelämään. Käytetyin ja vaikuttavin keino työelämässä jatkamiseksi on tähän asti ollut työpaikalla tapahtuva kuntoutus. Koulutus lisää kuitenkin suosiotaan. Tällä hetkellä lähes puolet kuntoutujistamme löytää uuden uran koulutuksen avulla.
Lue lisää:
Ajankohtaista
Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui
Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Työeläkemaksut vuodelle 2025 on vahvistettu
Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vuoden 2025 työeläkevakuutusmaksut. Työnantajan eläkevakuutuksen (TyEL) keskimääräinen perittävä maksu on 24,85 prosenttia palkkasummasta vuonna 2025.
Työnantaja, yrittäjä, eläkkeensaaja – vuoden 2025 työeläkeindeksi ja palkkakerroin on vahvistettu
Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut työeläketurvaa koskevat indeksit vuodelle 2025. Työeläkeindeksi on ensi vuonna 3077, mikä tarkoittaa noin 1,3 prosentin korotusta eläkkeisiin vuodenvaihteessa. Palkkakertoimeksi vahvistettiin 1,673. Vuoteen 2024 verrattuna palkkakerroin nousee noin 2,2 prosenttia.