Kalakukkoleipomo Irene Partasen yksi kolmesta omistajasta, Janne Komulainen, myyntikopissaan torilla.
Artikkeli 10.12.2018

Joulu tuo kalakukkoyrittäjän pääkaupunkiin

Joulunalusaika on kalakukkoleipomolle kiireistä aikaa. Yrittäjä Janne Komulainen nauttii sesonkikiireen tuomasta paineesta ja yrittäjyyden haasteista.

– Tässä työssä käsiparit ovat tietysti tärkeintä. Nehän ne käsityöleipomossa tekevät kaiken, Janne Komulainen pohtii. Hän on yksi Kalakukkoleipomo Irene Partasen kolmesta omistajasta veljensä Jarmo Komulaisen ja Pekko Järvisen kanssa.

Erityisen kiireistä aikaa leipomon käsipareille on joulusesonki, jolloin Irene Partasen tuotteita voi löytää Helsingin Tuomaan Markkinoilta asti.

– Tuomaan Markkinoilla meitä on vastassa on paljon savolaistaustaisia helsinkiläisiä, jotka haluavat kalakukkonsa tutulta leipomolta, Komulainen kertoo.

Konkurssipesästä uusi leipomo

Neljä ja puoli vuotta sitten Komulainen osti isoveljensä kanssa Leipomo Irene Partasen konkurssipesän. Veljekset halusivat uudistaa leipomoa perinteitä kunnioittaen, sillä Irene Partasen tuotteilla oli pitkä historia ja vannoutunut asiakaskunta.

– Olimme jo aiemmin myyneet Irene ja Hanna Partasen kalakukkoja omassa firmassamme ympäri Suomen, Komulainen kertoo. – Sen takia tiesimme, että siinä voisi olla otollinen bisnes.

Neljä vuotta myöhemmin yrityksen liikevaihto on saatu kaksinkertaistettua. Tällä hetkellä uudistunut kalakukkoleipomo työllistää noin 20 ihmistä, joista 15 on kokoaikaisia työntekijöitä.


Komulainen osaa ottaa kaiken irti yrittäjän kiireisestä arjesta.

– Kiire ja pieni stressi ajavat minua eteenpäin. Suoriudun paineen alla paremmin, hän tunnustaa.

Työtehtäviään yrittäjä ei voi aina valita. Välillä on pestävä peltejä leipomolla ja sen jälkeen pyöriteltävä paperitöitä. Komulainen kokee kuitenkin olevansa omimmillaan henkilöjohtamisen parissa.

– Sehän yrittäjänä olemisessa onkin parasta, että pystyy tarjoamaan ihmisille töitä ja sillä tavalla mahdollistamaan monen perheen toimeentulon, Komulainen sanoo.

Uudet tilat vastaavat nousseita vaatimustasoja

Vanhan leipomon tilat sijaitsivat Irene Partasen ja hänen miehensä rakentaman omakotitalon alakerrassa. Komulainen halusi päivittää tilat vastaamaan kasvaneen yrityksen tarpeita.

– Mietimme ensin, että olisimmeko rakentaneet uudet tilat itse, mutta sitten löysimme sopivan kiinteistön vanhan leipomon vierestä. Päätimme ostaa sen noin puolitoista vuotta sitten, Komulainen muistelee. – Rahoituksen avulla teimme tilaan ison remontin ja hankimme uudet laitteet.

Uudessa leipomossa pystytään vastaamaan hyvin myös sesonkiaikojen kasvaneeseen kysyntään. Tuomaan Markkinat ovat olleet Irene Partasen Kalakukkoleipomolle jo vuosia tärkeä joulumyynnin kasvattaja.

Komulainen kehuukin tapahtumaa hyvin järjestetyksi ja kaikin puolin toimivaksi.

– Ohjelmaa riittää ja tapahtuma saa hyvin liikkeelle niin helsinkiläiset kuin ulkopaikkakuntalaisetkin.

Fyysinen työ vaatii toimivan työympäristön

Joulu ei ole leipomon ainoa kiireinen sesonki. Keväällä ja syksyllä leipureita työllistävät kalamarkkinat, ja myös kesäisin menekki Savossa on kova.

Tänä vuonna leipomon joulukuu on kiireisempi kuin koskaan. Tuotteita tehdään ennätysmäärä ja tietenkin alusta alkaen omin käsin. Komulainen kertoo yrityksen huolehtivan fyysistä työtä tekevien työntekijöiden hyvinvoinnista panostamalla ergonomiaan. Leipurit ovat päässeet osallistumaan uusien työtilojen suunnitteluun.

Uuden leipomon yhteyteen on avattu myös leipomomyymälä. Sieltä löytyy joka päivä tuoreita riisi- ja lihapiirakoita. Kaikkein suosituin tuote on tietenkin kalakukko.

Kiireen keskelläkin Komulainen näkee tulevaisuuden valoisana.

– Meidän tulevaisuudennäkymät ovat oikein hyvät. Haasteena on tietenkin liikevaihdon kasvattaminen ja uusien asiakkaiden hankkiminen, mutta ne ovat mukavia ja itse haluttuja haasteita. Hirveästi tämän parempia näkymiä ei voisi olla, Komulainen summaa.

Kalakukkoleipomo Irene Partanen

  • Omistajat Janne ja Jarmo Komulainen ostivat vanhan yrityksen konkurssipesän vuonna 2014
  • Työllistää tällä hetkellä noin 20 henkeä, joista 15 vakituisesti
  • Avasi uuden leipomon Kuopioon vuosi sitten
  • Irene Partasen tuotteita saa Tuomaan Markkinoilta
Lue lisää:

Tule llmarisen asiakkaaksi. Asiakkuus meillä kannattaa.

Teksti: Eevi Näsänen
Kuvat: Karoliina Niemenkari

Ajankohtaista

Uutinen 22.11.2024

YEL vuonna 2025 – mikä muuttuu?

YEL-vakuutus on sinulle yrittäjänä vakuutuksistasi tärkein. Se on nimittäin eläke- ja sosiaaliturvasi perusta. Lue alta, mitä kaikkea sinun on hyvä tietää YEL-vakuutuksestasi, kun vuosi vaihtuu.

YEL vuonna 2025 – mikä muuttuu?

Uutinen 11.11.2024

Työeläkemaksut vuodelle 2025 on vahvistettu

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vuoden 2025 työeläkevakuutusmaksut. Työnantajan eläkevakuutuksen (TyEL) keskimääräinen perittävä maksu on 24,85 prosenttia palkkasummasta vuonna 2025.

Työeläkemaksut vuodelle 2025 on vahvistettu

Uutinen 28.10.2024

Työnantaja, yrittäjä, eläkkeensaaja – vuoden 2025 työeläkeindeksi ja palkkakerroin on vahvistettu

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut työeläketurvaa koskevat indeksit vuodelle 2025. Työeläkeindeksi on ensi vuonna 3077, mikä tarkoittaa noin 1,3 prosentin korotusta eläkkeisiin vuodenvaihteessa. Palkkakertoimeksi vahvistettiin 1,673. Vuoteen 2024 verrattuna palkkakerroin nousee noin 2,2 prosenttia.

Työnantaja, yrittäjä, eläkkeensaaja – vuoden 2025 työeläkeindeksi ja palkkakerroin on vahvistettu
Lisää uutisia ja tiedotteita