Osavuosiraportti 1.1.–31.3.2014: Sijoitustuotto alkuvuonna 1,3 prosenttia
Ilmarisen sijoitussalkun tuotto vuoden 2014 ensimmäisellä neljänneksellä oli 1,3 prosenttia eli noin 426 miljoonaa euroa (2,0 prosenttia eli n. 600 miljoonaa euroa 31.3.2013). Ilmarisen sijoitusten markkina-arvo ylsi maaliskuun lopussa 33,0 (30,4) miljardiin euroon.
− Alkuvuotta leimasivat markkinoiden lisääntynyt epävarmuus ja osakekurssien heilahtelu. Tämä teki sijoitusympäristön haastavaksi, taustoittaa varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio.
Ritakallion mukaan epävakautta aiheuttivat esimerkiksi Ukrainan tilanteen kärjistyminen, Kiinan epävarmat talousnäkymät, tiedot Yhdysvaltojen kasvuvauhdin heikentymisestä sekä huonot uutiset Suomen taloudesta.
− Ensimmäisen vuosineljänneksen epävarmasta sijoitusympäristöstä huolimatta onnistuimme kuitenkin saamaan kohtuullisen sijoitustuoton, hän arvioi.
Osakesijoitukset tuottivat 1,5 (4,1) prosenttia, korkosijoitukset 1,3 (1,1) prosenttia ja suorat kiinteistösijoitukset 1,2 (1,2) prosenttia.
Ritakallio pitää mahdollisena että, että vuodesta 2014 kehkeytyy eläkevarojen tuottojen näkökulmasta vähintään kohtuullinen.
Venäjä-riskit vähäiset
Ilmarisen sijoitukset Venäjälle ja Ukrainaan ovat pienet, vain alle 0,3 prosenttia koko sijoitussalkusta.
− Olemme jo parin viime vuoden ajan pienentäneet sijoituksiamme Venäjälle, minkä seurauksena salkkumme Venäjä-riski oli jo Ukrainan kriisin alkaessa alhaisella tasolla, Ritakallio kuvailee.
Hän on kuitenkin huolissaan kriisin vaikutuksista Suomen talouteen ja suomalaisiin pörssiyhtiöihin.
− Kriisi aiheuttaa hankaluuksia erityisesti Venäjällä toimiville suomalaisyhtiöille sekä Venäjän-vientiä harjoittaville yrityksille. Tämä negatiivinen kehitys heijastuu yhtiöiden pörssikursseihin ja sitä kautta myös Ilmarisen sijoitussalkkuun, Ritakallio ennakoi.
Hänen mukaansa myös venäläisturistien virta Suomeen vähentynee edelleen, millä puolestaan on negatiivinen vaikutus monille kaupan alan yrityksille sekä matkailulle.
Pitkän aikavälin tuotot hyvällä tasolla
Ritakallio korostaa, että nykyinen epävarma taloustilanne ei vaaranna eläketuottoja pitkällä aikavälillä. Ilmarisen pitkän aikavälin sijoitustuotto säilyikin hyvällä tasolla. Reaalinen sijoitustuotto vuodesta 1997 oli 4,0 prosenttia. Työeläkemaksun tulevaa kehitystä arvioidessaan Eläketurvakeskus käyttää 3,5 prosentin reaalista tuotto-oletusta.
Ilmarisen vakavaraisuus oli hyvällä tasolla. Maaliskuun päättyessä Ilmarisen vakavaraisuuspääoma oli 7,2 (5,9) miljardia euroa. Se oli 28,2 (24,2) prosenttia vastuuvelasta ja 1,9-kertainen (1,7) vakavaraisuusrajaan nähden.
(Tiedotteessa mainitut luvut ovat tilintarkastamattomia.)
Liite: Lehdistötilaisuuden esitysmateriaali (pdf)
Lisätiedot:
Timo Ritakallio, varatoimitusjohtaja, sijoitustoiminta, puh. 010 284 3838, 0500 536 346
Päivi Sihvola, johtaja, viestintä ja henkilöstö, puh. 010 284 3590, 040 757 4992
Ajankohtaista
YEL vuonna 2025 – mikä muuttuu?
YEL-vakuutus on sinulle yrittäjänä vakuutuksistasi tärkein. Se on nimittäin eläke- ja sosiaaliturvasi perusta. Lue alta, mitä kaikkea sinun on hyvä tietää YEL-vakuutuksestasi, kun vuosi vaihtuu.
Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui
Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Työeläkemaksut vuodelle 2025 on vahvistettu
Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vuoden 2025 työeläkevakuutusmaksut. Työnantajan eläkevakuutuksen (TyEL) keskimääräinen perittävä maksu on 24,85 prosenttia palkkasummasta vuonna 2025.