Ilmarisen työuraindeksi

Ilmarisen työuraindeksi kertoo työnteosta ja työeläkkeistä. Se tarjoaa tietoa työntekijöiden ikääntymisestä eri toimialoilla, toimialojen välisistä eroista ammattijakaumissa sekä toimialoista, joilla vanhuuseläke aloitetaan alimman eläkeiän jälkeen.

Mikä työuraindeksi?

Ilmarisen työuraindeksi sisältää kolme tilastoa:

  • Toimialojen ikäjakaumat
  • Toimialojen ammattijakaumat
  • Vanhuuseläkkeen aloittaminen toimialoittain

Toimialojen ikäjakaumat

Yksityisen sektorin työssäkäyvien ikäjakauma vaihtelee toimialoittain. Kuvasta näet, millä toimialoilla on eniten varttuneita työntekijöitä.

Katso kuvaliitteestä yksityiskohtaiset ikäjakaumat ja tunnusluvut toimialoittain.

Miten ikäjakauma on laskettu?

Laskelmaan on otettu mukaan toimialoittain ne henkilöt, jotka ovat saaneet palkkaa Ilmarisesta työntekijän eläkevakuutuksen (TyEL) ottaneista yrityksistä. Mukana ovat myös määräaikaiset ja osa-aikaiset työntekijät. Jos henkilö on työskennellyt usealla eri työnantajalla vuoden aikana, hän voi olla mukana usean eri toimialan tilastoissa.

Mistä ikäjakaumat kertovat?

Tilasto havainnollistaa, miten varttuneiden työntekijöiden osuus vaihtelee toimialoittain. Esimerkiksi kuljetusalalla on suuri osuus yli 55-vuotiaita työntekijöitä, kun taas majoitus- ja ravitsemistoimialalla heidän osuutensa on pienempi. Kuljetuksessa, terveys- ja sosiaalipalveluissa, rakentamisessa sekä rahoitus- ja vakuutusalalla yli 60-vuotiaiden osuus on merkittävä. Tämä tarkoittaa sitä, että lähivuosina suuri määrä näiden alojen työntekijöitä on siirtymässä eläkkeelle.

Toimialojen ammattijakaumat

Yksityisen sektorin ammatit voidaan jakaa asiantuntija-ammatteihin ja työntekijäammatteihin työtehtävien perusteella. Kuvasta näet, millä toimialoilla on eniten työntekijäammatissa toimivia.

Miten ammattijakaumat on tuotettu?

Tilasto on luotu niiden työnantajien työntekijöistä, jotka ovat ottaneet TyEL-vakuutuksen Ilmarisesta. Työntekijäammatit keskittyvät tuotantotoimintaan. Asiantuntijat puolestaan työskentelevät toimistotöissä ja hallinnollisissa tehtävissä. Tilastokeskus lukee asiantuntijoiksi virallisen ammattiluokituksen luokat 2. Erityisasiantuntijat ja 3. Asiantuntijat. Työntekijäammatteja ovat luokat 4. Toimisto- ja asiakaspalvelu-, 5. Palvelu ja myynti-, 7. Rakennus-, korjaus- ja valmistus-, 8. Prosessi- ja kuljetustyöntekijät ja 9. Muut työntekijät. Tämän luokittelun mukaisesti työntekijäammatteihin sisältyy myös joitain asiantuntijuutta vaativia ammatteja.

Luokittelun mukaisia tyypillisiä asiantuntija-ammatteja vuonna 2023 olivat sosiaalialan ohjaajat, ohjelmistokehittäjät ja tekniikan erityisasiantuntijat. Työntekijäammateissa tyypillisiä olivat myyjät, kuorma-autonkuljettajat sekä siivoojat.

Mistä ammattijakaumat kertovat?

Tilastosta voi nähdä, kuinka suuri osa työvoimasta työskentelee asiantuntijatehtävissä verrattuna tuotannollisiin tehtäviin. Ammattijakaumien muutos heijastelee työn murrosta eri toimialoilla. Siirtyminen teollisuusyhteiskunnasta kohti palveluyhteiskuntaa näkyy työntekijäammattien vähenemisenä esimerkiksi teollisuudessa. Toisaalta jotkin toimialat, kuten terveys- ja sosiaalipalvelut, säilyvät jatkossakin työntekijävaltaisina.

Vanhuuseläkkeen aloittaminen toimialoittain

Taulukosta näet toimialojen välisiä eroja vanhuuseläkkeen aloittamisessa eri aikojen kuluttua alimman eläkeiän jälkeen. Esimerkiksi asiantuntijapalveluissa 47 prosenttia työntekijöistä on edelleen töissä ilman vanhuuseläkettä puoli vuotta alimman eläkeikänsä jälkeen.

Toimiala Eläke aloittamatta kuukausi yli alimman eläkeiän, prosenttia Eläke aloittamatta puoli vuotta yli alimman eläkeiän, prosenttia Eläke aloittamatta kaksi vuotta yli alimman eläkeiän, prosenttia
Toimialojen keskiarvo 44 35 11
Asiantuntijapalvelut 56 47 17
Tietotekniikka ja viestintä 48 40 16
Hallinto- ja tukipalvelutoiminta 48 38 12
Terveys- ja sosiaalipalvelut 46 37 11
Rakentaminen 43 33 11
Teollisuus 44 34 10
Kauppa 40 31 10
Kuljetus 40 31 9
Rahoitus ja vakuutus 32 23 9
Majoitus ja ravitsemis 44 34 9

 

Miten tilasto on tuotettu?

Tilasto on tuotettu vuosina 2021-2024 Ilmarisesta vanhuuseläkkeelle siirtyneistä vertaamalla heidän vanhuuseläkkeen alkamiskuukauttaan heille määriteltyyn alimpaan vanhuuseläkeikäänsä. Tilastossa ovat mukana vain he, joiden toimiala voidaan määritellä luotettavasti. Ehtona on se, että henkilö on ennen vanhuuseläkkeelle siirtymistä ollut työntekijänä työnantajalla, joka on ottanut TyEL-vakuutuksen Ilmarisesta. Työkyvyttömyyseläke-etuudelta vanhuuseläkkeelle siirtyneitä tai työttömiä työnhakijoita ei ole mukana tilastossa. 

Mistä tilasto kertoo?

Tilasto kertoo, millä toimialoilla haetaan vanhuuseläke alkamaan muita toimialoja myöhemmin. Alin vanhuuseläkeikä on ikä, jolloin henkilöllä on oikeus jäädä ensimmäistä kertaa eläkkeelle. Vuonna 2024 alin vanhuuseläkeikä oli 63–65 vuotta henkilön syntymävuodesta riippuen. Ikäraja nousee asteittain nuoremmilla sukupolvilla. Alimman vanhuuseläkeiän jälkeen voi jatkaa työskentelyä. Työuran pituutta voi jatkaa niin kauan kuin haluaa, mutta uusi eläke ei kerry enää ylimmän vanhuuseläkeiän saavuttamisen jälkeen, joka on syntymävuodesta riippuen 68–70 vuotta.

Hyödynnä tilastojamme vapaasti

Tilastot perustuvat Ilmarisen dataan, joka edustaa noin 37 prosenttia Suomen yksityisen sektorin työntekijöistä. Voit käyttää kuvia ja tilastoja vapaasti, kunhan mainitset Ilmarisen lähteenä (Creative Commons Nimeä 4.0 (CC BY 4.0)). Jos kaipaat lisätietoja, voit olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen anssi.smedlund@ilmarinen.fi

Tilastojen tiedot taulukkomuodossa

Toimialakohtaiset ikäjakaumat tunnuslukuineen (zip)
Työntekijä- ja asiantuntija-ammattien osuudet toimialoittain (csv)
Vanhuuseläkkeen aloittaminen toimialoittain (csv)

Tilastot esitysmuodossa

Tilastot esitysmuodossa 4/2025 (pdf)