Katja Atsar
Asiantuntija, koulutukset ja koulutusohjelmatKatja Atsar työskentelee Ilmarisessa työkykyjohtamisen asiantuntijana. Hän on kiinnostunut erityisesti kyseenalaistamisesta, suomalaisten käyttämättömän potentiaalin hyödyntämisestä ja paremmasta työelämästä.
Exit koronasta -suunnitelma työpaikoille – oikeastiko?
Viime viikkojen päivän ilahduttavin hetki on ollut noin kello 11.35, jolloin THL on julkistanut uudet koronaluvut. Ne ovat olleet laskusuunnassa ja yrityksissä on ruvettu entistä rohkeammin keskustelemaan etätyöläisten toimistoille paluusta.
Lue artikkeliKuka lohduttaisi Nyytiä?– Korona-ajan esimiehet ovat hajoamassa!
Tove Janssonin muumiaiheisen kirjan otsikko ”Kuka lohduttaisi Nyytiä?” on kysymys, jota olen pohtinut esimiesten kohdalla. Kohtaamisissa korona-aikana eri alojen esimiesten kanssa nousee heidän oma jaksamisensa tai pikemmin jaksamattomuutensa esiin lähes aina. Nyt on hyvä aika vetää yhteen vuonna 2020 kuulemiani asioita, etenkin kun korona-arki tuntuu jatkuvan vielä hyvän tovin.
Lue artikkeliMeillä ei ole mitään hätää
Katsoin Ylen Tilipäiväkirjat yhdeltä istumalta. Siinä joukko nuoria naisia kertoi reaaliaikaisesti, miten koronakevät vaikutti arkeen, työntekoon ja mieleen. Kaikkien arki muuttui kertaheitolla maaliskuussa dramaattisesti. Tarinat olivat valtavan koskettavia, aidon ja rehellisen oloisia.
Lue artikkeliMahtuuko vaatteet, osaanko keskustella – paluu työpaikalle voi olla täynnä huolia
Toimistotyöntekijät palaavat työpaikoille koronakevään ja -kesän jälkeen monia huolia mielessä. Pitkä ja hyvin erikoinen koronakevät vaati veronsa ja kesä tuli tarpeeseen. Samalla alkoi pohdinta, mikä on uusi normaali, jossa tulemme työskentelemään. Vähemmälle jäi se, miten ihmeessä sopeudumme takaisin normaalimpiin ympyröihin.
Lue artikkeliAamunavauksia ja esimiesjumppia - työkyvyn johtamista poikkeusoloissa
Asiantuntijat ovat tukka pystyssä ja venyneissä vaatteissa videoyhteyden päässä, eikä heidän ulkoisesta habituksestaan voi päätellä heidän tämän hetkisestä työkyvystä mitään. Vihreä valo palaa työntekijän koneessa kello 4 yöllä, eikä tämäkään ole tässä tilanteessa tavatonta tai sellainen signaali, josta pitäisi väistämättä huolestua. Se, että kolmen pienen lapsen vanhemmalla, joka on pakotettu etätöihin, on raportti täynnä virheitä ja näkyy, ettei keskittyminen ole ollut kohdallaan, on lähinnä ymmärrettävää.
Lue artikkeliKoronakriisissä työyhteisö tuo valoa, toivoa ja osaamista
Koronan muututtua pandeamiaksi useat ihmiset ovat lamaantuneet ja monet ovat selviytymismoodissa. Kaikki eivät toimi kriisissä näin ja oma työyhteisöni on tästä hyvä esimerkki. Eristäytyessämme omiin kotitoimistoihimme alkoi porukkamme heti suunnitella, miten voisimme olla yhteisöllisiä ja oppia toisiltamme. Nyt on aikaa, kun asiakastyöhön liittyvät päivittäiset tehtävät on siirretty syksyyn tai peruutettu kokonaan.
Lue artikkeliKuolema, kiusaaminen ja saikutus – johtamisessa on läsnä koko elämän kirjo
Esihenkilötyössä kohtaa koko elämän kirjon. Näin totesin, kun pidin viime vuonna eri puolella Suomea yritysten esimiehille suunnattuja keskustelutilaisuuksia esihenkilötyön haasteellisista tilanteista ja varhaisesta tuesta. Kun nyt summaan edellisen vuoden kokemuksia, mieleeni piirtyy esihenkilöiden arjessa oleva tuska siitä riittämättömyyden tunteesta, jota kovin moni tuntuu työssään potevan.
Lue artikkeliResurssiviisas asiantuntija kaatuu suorin jaloin
Asiakas kertoi, että työntekijä oli ilman ennusmerkkejä palanut totaalisen loppuun. Työntekijä oli sanonut, ettei ollut itsekään huomannut mitään varoittavia signaaleja, mutta yhtäkkiä ruuhkabussissa ei enää tiennyt mihin oli menossa.
Lue artikkeliOn pirullista tehdä itsestään numero
Päihdeongelma vaarantaa terveyden ja voi viedä työkyvyn. Se myös vaikuttaa koko työyhteisön hyvinvointiin ja tulee kalliiksi. Miksi alkoholi ja toisaalta myös absolutismi ovat edelleen hankalia asioita suomalaisille?
Lue artikkeli