Artikkelit

Työnantaja, turhauttavatko poissaolot?

Onko joku työntekijöistäsi aina poissa sairaana? Niin sanottuun saikuttamiseen voi olla monia syitä, mutta työnantajalle sairauspoissaolojen hinta voi paisua pidemmällä aikavälillä suureksi. Tässä jutussa kerromme, miten voit työnantajana ehkäistä sairauspoissaoloja.

Saikuttamista käytetään arkikielessä usein synonyymina sille, ettei huvita mennä töihin. Työnantajalle lisääntyneet poissaolot aiheuttavat harmaita hiuksia. Sen sijaan, että sadattelisit itseksesi, voit kuitenkin miettiä, voisitko työnantajana jotenkin vaikuttaa asiaan.

Yleensä sairauspoissaoloille on ihan oikea selitys. Joskus ihminen sairastuu, eikä sille mahda mitään. Sairaudet kuuluvat lähes jokaisen ihmisen elämään. Työntekijä voi joutua jäämään pois töistä fyysisten oireiden tai mielenterveyden ongelmien vuoksi. Myös päihteiden käyttö tai motivaation puute voivat johtaa jatkuviin poissaoloihin.

Jos poissaolot työpaikalla lisääntyvät, on syytä ryhtyä toimenpiteisiin.

Rahaa palaa ja maine kärsii

Saikuttaminen tietää työnantajalle rahan menoa, sillä tekemättä jääneestä työstä ja sijaisten palkkaamisesta koituu kustannuksia. Ilmarisen sairauspoissaololaskurilla voit arvioida, mitä työntekijöiden sairauspoissaolot yrityksellesi maksavat.

Turhat poissaolot voivat vaikuttaa kielteisesti myös työnantajan maineeseen. Työntekijöiden terveyteen ja työkykyyn panostamalla yritys voi päinvastoin saada osakseen positiivista huomiota. Kun henkilöstön asiat ovat kunnossa, mielikuva työnantajastakin paranee.

Ennakoi, toimi ja kehitä

Johtuivat poissaolot sitten liiallisesta työmäärästä tai yksityiselämän vaikeuksista, työnantajana voit kantaa oman kortesi kekoon.

Jos työntekijäsi tekevät fyysisistä työtä, on tärkeää, että tunnistat tuki- ja liikuntaelimiin kohdistuvat kuormitustekijät työpaikalla. Niihin kannattaa vaikuttaa jo ennalta yhdessä työntekijöittesi ja työterveyshuollon kanssa.

Myös mielen hyvinvointia voi edistää tehokkaimmin ennakoimalla. Jos ongelmia on jo päässyt syntymään, niihin kannattaa reagoida mahdollisimman aikaisin. Se on myös taloudellisesti kannattavaa. Huomioi, että myös motivaatio on osa työkykyä!

Työ voi tukea toipumista

Jos epäilet, että työntekijän työkyky on alentunut, voit pyytää työterveyshuollosta työkykyarvion. Sen pohjalta voi miettiä niin hoidollisia kuin työhön liittyviä tukitoimia työntekijälle.

Sairausloman vaihtoehtona kannattaa myös miettiä työn muokkaamista tietylle ajanjaksolle, sillä sopiva työ voi tukea toipumista.

Pyri rakentamaan toimintakulttuuria, jossa hankaliakin asioita voi ottaa puheeksi.

Tarvitsetko saikkujeesiä?

On ihan okei pyytää apua. Ilmarisen asiakkaana saat käyttöösi monipuolisia työkykymateriaalejamme, kuten koulutuksia, kyselyitä ja oppimisympäristöä.

Oma asiantuntija -palvelussa asiantuntijamme neuvovat sinua muun muassa varhaiseen tukeen, työn kuormitustekijöihin sekä työhön paluuseen liittyvissä asioissa. Varaat ajan helposti verkossa.

Tutustu työkykypalveluihimme TyökykyAreenassa.

Lue myös

Lisää aiheesta

Artikkelit 16.5.2024

VeliMarkissa ammattitaitoa pidetään yllä oppimisympäristön kursseilla – ”Harva on synnynnäinen esihenkilö”

VeliMarkissa henkilöstöasioita hoidetaan pienellä porukalla, ja siksi työntekijöiden työkyvyn ylläpitämiseen on otettu avuksi Ilmarisen tarjoamia työkykypalveluita. Nyt henkilöstöjohtaja ja esihenkilöt pysyvät paremmin ajan tasalla esimerkiksi työntekijöiden kuormittuneisuudesta ja voimavaroista. Oppimisympäristö antaa yrityksessä tukea ja turvaa ammatilliseen osaamiseen.

VeliMarkissa ammattitaitoa pidetään yllä oppimisympäristön kursseilla – ”Harva on synnynnäinen esihenkilö”

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut
Lisää ajankohtaisia artikkeleita