Artikkelit

Företagare, så här uppskattar du din FöPL-arbetsinkomst

Ett av de vanligaste ämnena vid kontakt med vår kundtjänst är företagarens FöPL-arbetsinkomst: vad den innebär och hur den borde bedömas. I lagen finns riktlinjer och hjälpmedel för bedömning av FöPL-arbetsinkomst, men den ger inget direkt svar på frågan. Vi har sammanställt den här artikeln för att hjälpa dig bedöma arbetsinkomsten.

Även om du bara överväger företagande och gärna inte ännu funderar på pensionsärenden, läs ändå den här artikeln redan när du gör upp företagets verksamhetsplan. Företagarens pensionsförsäkring eller FöPL-försäkring är en av de väsentliga kostnaderna för företagsverksamheten och din viktigaste försäkring som företagare.

I början av företagsverksamheten kan det vara som svårast att uppskatta den kommande omsättningen eller den egna arbetsinsatsen. Arbetsinsatsen är väsentlig eftersom det ekonomiska värdet på din arbetsinsats kommer att fastställa din arbetsinkomst. Och din arbetsinkomst bestämmer priset på din FöPL-försäkring och beloppet av de förmåner som försäkringsskyddet täcker. Arbetsinkomsten ska dimensioneras så realistiskt som möjligt för just din egen situation som företagare.

Vad är FöPL-arbetsinkomst för något?

FöPL-arbetsinkomst avser värdet av ditt arbete som företagare i euro under tolv månader. Enligt lagen ska den motsvara en sådan lön som skulle betalas till en lika kompetent person som utför motsvarande arbete.

Läs mer om FöPL-arbetsinkomsten

Arbetsinkomsten innebär inte direkt den lön som du som företagare betalar till dig själv och den är inte samma som företagets resultat. Hur kan man då veta vilken arbetsinkomst som är lagom för en själv? Viivi Haverinen och Sari Gherab från Ilmarinens kundtjänst svarar såhär.

– Om du arbetar som ensamföretagare och fakturerar dina kunder kan din fakturering mycket väl vara den summa som bäst beskriver din arbetsinsats ekonomiska värde. Det finns dock många sätt att driva ett företag, så den lön eller omsättning som lyfts från företaget passar inte direkt som mätare för ditt arbete, börjar Viivi.

– När du skaffar en FöPL-försäkring på nätet får du redan med FöPL-ansökan en arbetsinkomstrekommendation för att underlätta bedömningen av arbetsinkomsten. Rekommendationen grundar sig på din uppskattning av omsättningen och medianlönen för din bransch. Dessa utgångsuppgifter ger dig en arbetsinkomstrekommendation för heltidsarbete. I bedömningen av arbetsinkomsten beaktar vi också om ditt företagararbete eventuellt är deltidsarbete och säsongsbetonat, fortsätter Sari.

– Med vår FöPL-räknare kan du också testa hur arbetsinkomster av olika storlek påverkar utbetalningen och förmånerna redan innan ansökan görs, föreslår Viivi.

Vad är bra att beakta vid bedömningen av arbetsinkomsten?

Om du samtidigt utför flera olika företagararbeten, uppskatta värdet på din arbetsinsats för alla dessa sammanlagt. Du behöver bara en FöPL-försäkring.

Den arbetsinkomstrekommendation du får av oss är alltså ett hjälpmedel för att bedöma din arbetsinkomst. Den lämpar sig inte alltid som sådan för alla situationer.

– Om man utför företagararbete inom fler än en bransch passar rekommendationen inte nödvändigtvis direkt, eftersom man i rekommendationen automatiskt kan beakta lönenivån endast för en bransch åt gången, berättar Sari. – Och det lönar sig annars också att vara uppmärksam på att den bransch- och omsättningsinformation som räknaren använder är korrekt för att utgångsnivån för rekommendationen är på rätt nivå, tillägger hon.

– Det finns också andra alternativ än att godkänna pensionsbolagets arbetsinkomstrekommendation. Rekommendationen innehåller en marginal som kan vara högst 30 procent mer eller mindre än det rekommenderade beloppet. Inom marginalen på sammanlagt 60 procent finns alltså oftast den lämpliga arbetsinkomsten för att trygga den sociala tryggheten under din arbetskarriär och din kommande pension, fortsätter Viivi.

– Övriga kostnader i anslutning till din företagsverksamhet beaktas inte när vi fastställer din arbetsinkomst, eftersom FöPL-arbetsinkomst enligt lagen om pension för företagare inte innebär dina beskattningsbara inkomster eller den lön du betalar till dig själv. Arbetsinkomsten är inte heller företagets resultat eller omsättning och den är inte beroende av lönsamheten i din företagsverksamhet, förklarar Sari.

Hur justerar ni min FöPL-arbetsinkomst?

När din FöPL-försäkring har varit i kraft i tre år utan att din arbetsinkomst har förändrats väsentligt, förutsätter lagen att vi justerar din arbetsinkomst. Då räknar vi ut arbetsinkomstrekommendationen på nytt, där vi utnyttjar uppgifter från offentliga källor. Vi får en rekommendation om beräkning av uppgifter från skattemyndigheten, Statistikcentralen och inkomstregistret.

Vid beräkningen av rekommendationen beaktar vi dina omsättningsuppgifter, löneuppgifter för anställda inom din bransch samt eventuella förvärvsinkomster från annat håll.

Bedöm vår rekommendation och berätta mer om du är av annan åsikt

Som företagare är det din uppgift att bedöma om vår arbetsrekommendation inklusive marginalen är lämplig för din situation. Du kan välja vilket arbetsinkomstalternativ som helst som passar dig mellan den nedre och den övre gränsen.

– Om du anser att rekommendationen och dess marginal inte är av rätt storlek, berätta i så fall närmare om din situation. Gör ansökan även då på nätet, men sök arbetsinkomst som avviker från rekommendationen. Då ber vi dig om tilläggsinformation om ditt arbete antingen med en webblankett eller per e-post. Kom alltså ihåg att kontrollera din e-post! Vi skickar alltid meddelandet som skyddad e-post, säger Sari.

– Om du är osäker på hur du ska gå till väga, skicka ett meddelande till oss innan du skickar den elektroniska försäkringsansökan. Tillsammans funderar vi ut en lösning som passar dig, säger Viivi.

Förändras arbetsinkomsten alltid när den justeras?

– Det gör den inte. Om din FöPL-arbetsinkomst redan ligger på den rekommenderade nivån, dvs. inom en marginal på 60 procent, kvitterar vi att justeringen har gjorts per textmeddelande utan att din arbetsinkomst ändras. Om det i ljuset av den information vi har fått finns anledning att ändra din arbetsinkomst ber vi dig bekanta dig med vårt förslag och antingen godkänna eller avslå det. Även vid justeringen kan du ge oss mer information om din situation. Du har åtminstone två veckor på dig att göra detta. Vi bekantar oss med uppgifterna och bekräftar därefter din arbetsinkomst utifrån en helhetsbedömning, berättar Viivi.

Hur gör ni helhetsbedömningen av arbetsinkomstens belopp?

– Vid fastställandet av arbetsinkomsten beaktar vi uppgifter som beskriver värdet på din arbetsinsats. Det finns fortfarande gott om utrymme för individuell prövning och variation i arbetsinkomsten och det förutsätter också lagen, förklarar Sari.

– Om vi inte hör av dig bekräftar vi din nya arbetsinkomst med den information som finns tillgänglig hos oss. Höjningen är dock högst 4 000 euro vid de två första justeringarna. Detta innebär högst cirka 85 euro mer i din månatliga försäkringspremie, tillägger Viivi.

Vad påverkar min FöPL-arbetsinkomst?

Nivån på din FöPL-arbetsinkomst har en inverkan i olika livssituationer. Läs mer på vår webbplats om vilka förmåner du kan få med försäkringspremierna. I FöPL-räknaren kan du också jämföra hur en ändring av arbetsinkomsten påverkar FPA:s sjukdagpenning, föräldradagpenning, utkomstskydd för arbetslösa eller ålderspension.

– Företagarna berättar hur viktigt det är att deras FöPL-arbetsinkomst ända från början har varit på en nivå som motsvarar arbetsinsatsen. Arbetsinkomstens betydelse har konkretiserats vid sjukdom eller olycksfall. FöPL-försäkringen har stor betydelse även under föräldraledighet eller arbetslöshet, berättar Sari.

– FöPL-avgifterna kan förresten dras av helt i antingen den egna eller makens/makans beskattning. Du kan också dra av avgifterna i företagets beskattning om företaget betalar din FöPL-avgift. Avdragen följer det utbetalande företagets företagsform, summerar Viivi.

FöPL-arbetsinkomsten har också en nedre gräns (9 010,28 €/år) och en övre gräns (204 625 €/år ). Båda gränserna ändras något årligen. Beloppet höjs alltid i början av året med det index som följer på löne- och prisutvecklingen, dvs. med lönekoefficienten.

Mer om detta ämne

Artikkelit 30.10.2024

Företagare, så här uppskattar du din FöPL-arbetsinkomst

Ett av de vanligaste ämnena vid kontakt med vår kundtjänst är företagarens FöPL-arbetsinkomst: vad den innebär och hur den borde bedömas. I lagen finns riktlinjer och hjälpmedel för bedömning av FöPL-arbetsinkomst, men den ger inget direkt svar på frågan. Vi har sammanställt den här artikeln för att hjälpa dig bedöma arbetsinkomsten.

Företagare, så här uppskattar du din FöPL-arbetsinkomst

Artikkelit 19.4.2023

Står du i beråd att rekrytera sommararbetare? Som arbetsgivare ska du även sköta sommararbetarnas pensionsskydd

Rekryteringen av sommararbetare pågår som bäst i många företag. Då du hittat lämpliga arbetstagare ska du även komma ihåg att sköta deras pensionsförsäkringar i skick i god tid. Som privatperson är det bra att komma ihåg att du betraktas som arbetsgivare om du under sommaren avlönar t.ex. en barnvakt, en gårdskarl till stugan eller en person som klipper gräset.

Står du i beråd att rekrytera sommararbetare? Som arbetsgivare ska du även sköta sommararbetarnas pensionsskydd
Mera aktuella artiklar