Työkykyjohtaminen – henkilöstösi työkyky on yhteinen asiamme
Hyvä työkyky on yksilön, yrityksen ja yhteiskunnan etu. Terve liiketoiminta luo edellytyksiä hyvälle työkyvylle, työllistämiselle ja työurien pidentämiselle. Siksi me Ilmarisessa haluamme auttaa sinua. Työkykyjohtamisen keinoin voimme yhdessä kehittää työkykyä tehokkaasti sekä vähentää työkykyriskejä ja sairauspoissaoloja. Haastamme sinut rakentamaan kanssamme huomisen työkykyä.
Mitä on työkykyjohtaminen? Pienennä työkykyriskiä suunnitelmallisesti
Osaava ja työkykyinen henkilöstö on yrityksesi avainvoimavaroja.
Työkykyriskillä tarkoitamme yrityksen henkilöstön keskimääräistä riskiä menettää työkykynsä ja päätyä työkyvyttömyyseläkkeelle. Työkykyjohtamisella ennakoimme, hallitsemme ja pienennämme tätä riskiä suunnitelmallisesti yhdessä.
Työkyvyn johtaminen on kiinteä osa yrityksesi strategista ja päivittäistä johtamista. Se hyödyttää työnantajaa, esihenkilöitä ja työntekijöitä.
Tiesitkö?
Työkyvyn johtaminen on taloudellisesti kannattavaa sekä yritykselle että sen työntekijöille. Suuntaamalla resursseja työkykyriskien hallintaan saatte parhaan hyödyn. Yhteistyöllä kanssamme voitte löytää ratkaisuja, joilla työkyvyttömyyden haitat ja kustannukset pienenevät olennaisesti.
Työkykyjohtamisen lyhyt tietopaketti
Onnistunut työkykyjohtaminen voidaan nähdä kolmen säännön polkuna, jonka sisäistämällä pääset alkuun.
-
Tavoitteena hyvä työkyky
Työkykyjohtamisen tavoitteena on edistää työntekijöiden työkykyä ja hyvinvointia.
-
Toiminnan avaimet
Työkykyjohtaminen perustuu siihen, että tunnistatte työkykyriskit varhain ja alatte hallita niitä. Työkykyjohtaminen koskee työntekijöitä, työyhteisöjen toimintaa ja yrityksen käytäntöjä.
-
Onnistumisen avaimet
Onnistumisen ratkaisevat yrityksen arvot ja toimintatavat. Onnistutte, kun teette yhteistyötä, määrittelette tavoitteet, prosessit ja mittarit sekä seuraatte, miten sovittu toteutuu arjessa.
-
Kustannukset vähenevät
Suorat henkilöstökustannukset: sairauspoissaoloajan palkka, maksuluokka, ylityökustannukset
Epäsuorat henkilöstökustannukset: vaihtuvuus, sijaisten hankkiminen ja perehdyttäminen
-
Tuottavuus paranee
Poissaolot vähenevät: vähemmän tekemätöntä työtä ja sijaistarvetta
Työhön liittyvät terveysongelmat vähenevät: sairauksien aiheuttama haitta työssä vähenee
Työn sujuvuus paranee
-
Vastuullisuus vahvistuu
Työnantajamaine paranee: henkilöstön sitoutuminen ja innovatiivisuus
Hyvä yrityskansalaisuus: työurat pitenevät
Kestävä kilpailukyky
Työkykyjohtamisen tasot
Suomalaisen yhteiskunnan rakenteet määrittävät sen, millaiset yrityksen toimintaympäristö ja -mahdollisuudet ovat.
Yrityksen käytännöt määrittävät sen, miten hallitsette työkykyriskejä, edistätte työkykyä ja huolehditte työntekijöiden hyvinvoinnista.
Työhyvinvointia ei voi tuloksekkaasti kehittää ennen kuin olette huolehtineet siitä, että työntekijöiden työkyky on riittävä. Vastaavasti voitte edistää työntekijöiden työkykyä vasta, kun tunnistatte työkykyriskit ja arvioitte niiden merkityksen.
Onnistutte, kun johdatte työkykyä suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti työterveyden kanssa. Huomioikaa riskit ja tarttukaa mahdollisuuksin, niin tuette sitä, että työntekijät kokevat työnsä mielekkääksi, palkitsevaksi ja tärkeäksi osaksi elämäänsä.
Vain tunnistettuun työkykyriskiin voi vaikuttaa
Työntekijöistä noin 80 prosenttia kuuluu heihin, joilla työ sujuu ja työkykyriski on epätodennäköinen. Noin 20 prosentilla työntekijöistä sairauspoissaolot lisääntyvät tai työhön paluu vaikeutuu. Silloin työpaikan on syytä syventää yhteistyötä työterveyden kanssa. Työpaikalla tehtävänä on tunnistaa työstä ja työympäristöstä ne tekijät, jotka uhkaavat työkykyä. Ne pyritään poistamaan tai ainakin vähentämään työpaikalla tehtävin toimenpitein.
Esihenkilöt toteuttavat tarvittavat toimenpiteet työpaikalla, jotta työhön paluu olisi mahdollinen. Toimenpiteet kohdistetaan tunnistettuun riskiin. Työhön paluuta voi tukea työkokeilulla, työhönvalmennuksella ja uudelleenkoulutuksella yhteistyössä työterveyden ja työeläkeyhtiön kanssa.
Työkykyjohtamisella halutaan vaikuttaa siihen, ettei mahdollinen tai todennäköinenkään työkykyriski toteudu.
Saat meiltä tietoa ja tukea työkykyriskien arviointiin ja hallintaan. Näin löydät toimivia ja oikein kohdennettuja keinoja niin työkyvyn kuin työhyvinvoinnin edistämiseen. Autamme räätälöimään ratkaisut toimintaanne sopiviksi. Niissä huomioimme myös yrityksenne toimintaympäristön ja sen mahdollisuudet.
Tehostetaan työkykytoimintaasi strategisella työkykyjohtamisella
Strateginen työkykyjohtaminen tuo tehokkuutta toimintaan
Strategisen työkykyjohtamisen järjestelmä kokoaa kaikki irralliset työkykyjohtamisen periaatteet, mallit ja toimintatavat yhteen liiketoimintaa tukevaan kokonaisuuteen. Näin vaikuttavuus ja työkykyjohtamisesta saatava hyöty paranee entisestään.
Lue lisää strategisesta työkykyjohtamisestaIlmarinen on kumppanisi työkykyjohtamisessa
Saat meiltä tietoa ja tukea työkykyriskien arviointiin ja hallintaan. Näin löydät toimivia ja oikein kohdennettuja keinoja niin työkyvyn kuin työhyvinvoinnin edistämiseen. Autamme räätälöimään ratkaisut toimintaanne sopiviksi. Niissä huomioimme myös yrityksenne toimintaympäristön ja sen mahdollisuudet.
Lue lisää kumppanuudesta Ilmarisen kanssaTutustu eri teemoihin
-
Tiedolla johtaminen
Hyödynnä tietoa työkykyjohtamisessa. Tiedolla johtaminen antaa sinulle mahdollisuuden johtaa työntekijöittesi työkykyä entistä paremmin.
Tutustu tiedolla johtamiseen -
Työterveysyhteistyö
Työterveysyhteistyössä työnantaja, työntekijät ja työterveyshuolto edistävät yhdessä suunnitellen ja toimien työntekijöiden työkykyä ja työn terveellisyyttä.
Lue lisää työterveysyhteistyöstä -
Varhainen tuki
Varhaisen tuen toiminnalla tuette yhdessä esihenkilöiden, työterveyden ja työntekijöiden kanssa työntekijöittenne työkykyä ja ehkäisette sen heikkenemistä pitkällä aikavälillä.
Lue lisää varhaisesta tuesta -
Mielenterveys
Aina kun edistät työpaikallasi toimivaa vuorovaikutusta, hyvää johtamista, osaamisen kehittämistä, aitoa välittämistä ja vastuullisuutta, edistät samalla mielenterveyttä.
Lue lisää mielenterveydestä -
Tuki- ja liikuntaelinten terveys
Kun kehitätte työpaikallanne osaamista, työpajoja, -tiloja, -laitteita ja välineitä, voitte samalla edistää tuki- ja liikuntaelinten (TULE) terveytt sekä ehkäistä mahdollisia TULE-oireita ja -sairauksia.
Lue lisää TULE-terveydestä
Innostu ajankohtaisesta keskustelusta
-
Tiikerinloikka strategiseen työkykyjohtamiseen
Suomalainen työkykyjohtaminen on kehittynyt ajoittain nopeasti, ajoittain pienin askelin. Olisiko nyt aika ottaa tiikerinloikka strategisen työkykyjohtamisen suuntaan?
Lue blogi -
Työkyky ei ole mustavalkoinen – harmaan alueen presenteismi
Presenteismi eli ”puolikuntoisena” työskentely maksaa yhteiskunnalle vähintään sairauspoissaolojen verran. Korkeasta hinnasta huolimatta ilmiötä tunnetaan huonosti. Miten presenteismiä voi mitata ja vähentää työpaikoilla?
Lue blogi -
Työkykyjohtamisen fokus työhön
Työkykyjohtamisen toimiviksi ratkaisuiksi ovat osoittautuneet tuen tarpeessa olevien työntekijöiden varhainen tunnistaminen ja yksilölliset ratkaisut työkuormituksen muokkaamiseen.
Lue blogi
TyökykyAreena sinua varten
TyökykyAreena on palvelukokonaisuus, joka tarjoaa tietoa ja käytännöllisiä työkaluja työkykyriskien hallintaan ja työkykyjohtamiseen niin työnantajille, esihenkilöille, työntekijöille kuin yrittäjille.
Käy tutustumassa TyökykyAreenan monipuolisiin sisältöihin täältä
Tule Ilmarisen asiakkaaksi ja saat käyttöösi kattavat työkykypalvelut