Vanliga frågor
På den här sidan hittar du de vanligaste frågorna.
24 frågor gällande temat "företagare"
-
FöPL-försäkringen utgör grunden för ditt pensionsskydd och din sociala trygghet. Därför är den lagstadgad, det vill säga obligatorisk. Du kan inte ersätta FöPL-försäkringen med frivilliga pensionsförsäkringar. En annan lagstadgad avgift är sjukförsäkringspremien som betalas i samband med beskattningen.
Om du behöver teckna andra försäkringar beror på din bransch. För mer information om branschspecifika obligatoriska försäkringar, kontakta ett skadeförsäkringsbolag, till exempel Pohjola. Överväg även att komplettera ditt försäkringsskydd med frivilliga försäkringar, till exempel en olycksfallsförsäkring.
-
Som företagare är du själv ansvarig för din arbetspensionsförsäkring. Det sköter du genom att teckna en pensionsförsäkring för företagare, det vill säga en FöPL-försäkring. FöPL-försäkringen är en del av företagarens pensionsskydd och sociala trygghet och är därför lagstadgad. Du kan inte ersätta den med frivilliga pensionsförsäkringar.
Teckna helst FöPL-försäkringen genast när du börjar som företagare, men senast inom ett halvår efter att du börjat arbeta som företagare. FöPL är obligatorisk för dig som uppfyller följande kriterier:
- du är mellan 18 och 67 år gammal
- du har varit företagare i minst 4 månader och arbetar i ditt företag
- du bor i Finland
- dina arbetsinsatser är värda minst 9 208,43 euro år 2025 (9 010,28 euro år 2024).
-
Om du inte tecknar en försäkring inom utsatt tid, dvs. sex månader från att försäkringsskyldigheten uppkommit, kommer Pensionsskyddscentralen att uppmana dig att göra det eller teckna en försäkring åt dig. Då kan du förutom den ordinarie FöPL-försäkringsavgiften tvingas betala en försummelseavgift.
Statskontoret beslutar om försummelseavgifterna. Vi skickar en separat faktura för försummelseavgiften efter att vi fått beslutet från Statskontoret.
-
Du kan lämna in en skriftlig ansökan om ändring inom 30 dagar.
Läs mera om ändringen -
FöPL-försäkringen är lagstadgad och därför är FöPL-avgiften densamma oavsett arbetspensionsbolag. Avgiften är alltid en viss procent av din FöPL-arbetsinkomst. År 2025 är den nedre gränsen 9 208,43 euro och den övre 209 125 euro. År 2024 är den nedre gränsen 9 010,28 euro och den övre 204 625 euro.
År 2025 är FöPL-avgiften för företagare under 53 och över 62 år 24,10 procent och för företagare mellan 53 och 62 år 25,60 procent av den fastställda arbetsinkomsten. Procenten är densamma som år 2024. Som nybliven företagare får du 22 procent rabatt på FöPL-avgiften i fyra års tid. Om du arbetar som företagare en kortare tid än så får du den återstående rabatten om du börjar arbeta som företagare igen senare. Hela försäkringsavgiften är avdragbar i beskattningen.
-
Som nybliven företagare får du 22 procent rabatt på FöPL-avgiften i fyra års tid. Om din företagarverksamhet upphör tidigare kan du använda den återstående rabatten senare för en andra företagarperiod. Med FöPL-räknaren kan du beräkna en uppskattning av FöPL-avgiften och nivån på sociala förmåner enligt olika arbetsinkomster. Med räknaren kan du också jämföra hur olika förfallomånader och antalet betalningsposter påverkar FöPL-avgiften.
-
FöPL-arbetsinkomsten ska motsvara penningvärdet på dina arbetsinsatser. Den kan beskrivas som en prislapp som du sätter på dina arbetstimmar.
FöPL-arbetsinkomsten är inte likställd med dina beskattningsbara inkomster eller lönen du tar ut. Arbetsinkomsten beror inte heller på ditt företags resultat, omsättning eller lönsamhet.
FöPL-arbetsinkomsten fastställs alltid för ett år oavsett när du tecknat din FöPL-försäkring. Arbetsinkomsten används för att beräkna den pension som du tjänar in som företagare och din FöPL-avgift. Din fastställda arbetsinkomst används även för att beräkna dagpenning som betalas av FPA, till exempel sjuk- och föräldradagpenning. Arbetsinkomsten fastställer även nivån på ditt arbetslöshetsskydd.
Arbetsinkomsten inkluderar allt arbete du utför som företagare. Du behöver bara en FöPL-försäkring även om du har flera företag. Teckna en FöPL-försäkring om värdet på dina arbetsinsatser överskrider den nedre gränsen, dvs. 9 208,43 euro år 2025 (9 010,28 euro år 2024).
-
I och med lagreformen i början av år 2023 är vår uppgift att med regelbundna intervall justera din arbetsinkomst så att den är enligt rekommendationerna och motsvarar din arbetsinsats. Som företagare grundar sig din pension och din sociala trygghet på din FöPL-arbetsinkomst.
Du får ett sms eller ett brev om när din rekommenderade arbetsinkomst är tillgänglig i webbtjänsten för företagare. Där kan du godkänna eller förkasta rekommendationen. Om du förkastar rekommendationen kommer vi att be dig att svara på ytterligare frågor.
Du kan också själv ändra din arbetsinkomst om det sker förändringar i ditt arbete som företagare. Om du redan har ansökt eller ansöker om ändring av din arbetsinkomst före justeringen, fastställs din arbetsinkomst till den lagstadgade nivån. I detta fall kan din fastställda arbetsinkomst skilja sig från det belopp som du ansökte om och kan öka med mer än då justeringen sker på arbetspensionsbolagets initiativ.
Om din försäkring har börjat före 1.1.2023 och försäkringens arbetsinkomst inte har ändrats på din egen begäran efter att lagändringen trädde i kraft, kan arbetsinkomsten i samband med de två första justeringarna högst höjas med 4 000 euro per justering på arbetspensionsbolagets initiativ.
-
FöPL-försäkringen är obligatorisk och utgör grunden för företagarens pensionsskydd och sociala trygghet. Teckna en FöPL-försäkring så fort du börjat arbeta som företagare. När du tecknar en FöPL-försäkring fastställer vi en årlig arbetsinkomst som motsvarar dina arbetsinsatser. När vi fastställer din arbetsinkomst beaktar vi ditt företags uppskattade omsättning, lönenivån i din bransch, antalet arbetstimmar och eventuella säsongsvariationer i din verksamhet.
FöPL-försäkringen tryggar utkomsten då företagaren går i pension samt i händelse av arbetsoförmåga eller om familjeförsörjaren avlider. FöPL-arbetsinkomsten används för att beräkna såväl din framtida pension som FPA:s dagpenning, till exempel sjukdagpenning och föräldradagpenning. För mer information om olika former av dagpenning från FPA och hur de beräknas, kontakta FPA. Även försäkringspremien för företagarens olycksfallsförsäkring och ersättningen för inkomstbortfall som täcks av försäkringen bygger på din FöPL-arbetsinkomst. FöPL fastställer även hur mycket du kan få i arbetslöshetsunderstöd. Genom att gå med i Företagarkassan kan du få dagpenning som är kopplad till din FöPL-arbetsinkomst.
-
Som kund hos Ilmarinen kan du logga in på vår webbtjänst med dina personliga nätbankskoder. Du kommer till tjänsten genom att klicka på ”Logga in” uppe till höger på ilmarinen.fi. I webbtjänsten ser du till exempel dina FöPL-avgiftsuppgifter och kan enkelt kontrollera din FöPL-arbetsinkomst och hur mycket pension du har tjänat in.
-
Ja, eftersom vi inte automatiskt får dina ändrade kontaktuppgifter någon annanstans.
Som företagare uppdaterar du din egen adress, e-post och telefonnummer eller uppgifter om mottagaren av din FöPL-faktura behändigt i vår webbtjänst under Mina FöPL-kontaktuppgifter. Du kommer till tjänsten genom att klicka på ”Logga in” uppe till höger på ilmarinen.fi.
-
När du vill byta ut fakturor i pappersform till elektroniska, kan du välja antingen nätfaktura eller e-faktura. Nätfakturan skickas till ditt företags fakturahanteringssystem om du kommer överens om det med en nätfakturaoperatör.
-
Som kund hos Ilmarinen kan du logga in på vår webbtjänst för företagare med dina personliga nätbankskoder. Du kommer till tjänsten genom att klicka på ”Logga in” uppe till höger på ilmarinen.fi. I webbtjänsten kan du kontrollera uppgifterna för dina betalda och obetalda FöPL-avgifter, spara kopior av fakturorna (pdf) och ansöka om längre betalningstid. Du hittar uppgifterna i avgiftsförteckningen.
-
Som kund hos Ilmarinen kan du logga in på vår webbtjänst med dina personliga nätbankskoder. Du kommer till tjänsten genom att klicka på ”Logga in” uppe till höger på ilmarinen.fi. I webbtjänsten kan du kontrollera uppgifterna för dina betalda och obetalda FöPL-avgifter, spara kopior av fakturorna (pdf) och ansöka om längre betalningstid. Du hittar uppgifterna i avgiftsförteckningen.
-
Alla dina fakturauppgifter finns alltid i vår webbtjänst, där du ser din aktuella betalningssituation. Du kan också skriva ut en fakturakopia och betala fakturan i vår tjänst. Samtidigt är det bra att kontrollera i vår tjänst att din adress och andra kontaktuppgifter är uppdaterade.
Du får din FöPL-faktura från oss som nätfaktura då fakturan betalas av ett företag och din nätfakturaadress finns i förteckning över nätfakturaadresser (verkkolaskuosoite.fi).
-
Som kund hos Ilmarinen kan du logga in på vår webbtjänst på ilmarinen.fi, där du kan ladda ner FöPL-intyg (pdf) när det passar dig bäst. Logga in på webbtjänsten med dina personliga nätbankskoder för att få ett intyg.
-
Du kan avsluta din försäkring under familjeledigheten om du inte alls tänker jobba under din ledighet. Föräldradagpenning ansöks från FPA och fastställs utifrån arbetsinkomsten i din FöPL-försäkring. Säg inte upp din FöPL-försäkring om du arbetar under din ledighet och dina arbetsinsatser överskrider den nedre gränsen för FöPL-arbetsinkomsten 9 208,43 euro år 2025 (9 010,28 euro år 2024). Kontrollera att din FöPL-arbetsinkomst motsvarar dina arbetsinsatser under ledigheten.
-
Om du bara är sjuk en kort tid ska du inte säga upp din FöPL-försäkring. Du kan vid behov ansöka om mer betalningstid för dina FöPL-avgifter via vår webbtjänst.
Om du är sjuk och inte kan arbeta i flera månader kan du säga upp din FöPL-försäkring från och med dagen då du insjuknade. Du kan meddela oss om uppsägningen via vår webbtjänst. Om du fortsätter arbeta som företagare efter att du varit sjuk ska du teckna en ny FöPL-försäkring.
Om du ansöker om ersättning från en frivillig olycksfallsförsäkring för företagare, tänk på att din FöPL-försäkring måste vara i kraft när olyckan inträffade eller yrkessjukdomen uppträdde.
-
Det kan bli tid att säga upp din FöPL-försäkring om du lagt ner din företagsverksamhet helt och hållet eller om den minskat i den grad att din FöPL-arbetsinkomst inte når upp till den nedre gränsen för FöPL-försäkring. Om du inte längre arbetar för ditt företag kan du säga upp din FöPL-försäkring även om du inte avslutar din verksamhet ännu. Ditt företags bolagsform, ägarförhållanden eller din ställning som företagare kan ha ändrats så att du inte längre behöver en FöPL-försäkring.
Säg upp din FöPL-försäkring via vår webbtjänst. Logga in med dina personliga bankkoder eller med Mobil ID.
Läs mer om uppsägning av FöPL-försäkring
Tänker du samtidigt också på att säga upp ArPL-försäkring för dina anställda? Läs mer om uppsagning av ArPL-försäkringen
-
Det är möjligt att få FöPL-försäkringsbrev och fakturor till OmaPosti. Om du ha dina pensionsförsäkringsrelaterade brev och fakturor via OmaPosti måste du ange det i inställningarna för OmaPosti.
-
Du kan få beslut som gäller din FöPL-försäkring antingen per brev eller elektroniskt via Suomi.fi eller OmaPosti.
För att få beslut som gäller din försäkring till ovanstående tjänster måste du ha tagit någondera av dem i bruk. Om du använder båda tjänsterna kommer din post i första hand att skickas via Meddelandetjänsten på Suomi.fi. För att få e-postaviseringar om nya dokument, kontrollera att du har angett en giltig e-postadress i Meddelandetjänsten. Du kan ta Meddelandetjänsten i bruk genom att logga in på Suomi.fi.
När du köper en FöPL-försäkring får du all post som hänför sig till den nya försäkringen till Suomi.fi eller Omaposti. När du ansöker om ändring av din arbetsinkomst eller flexibilitet med FöPL-avgiften, eller säger upp din FöPL-försäkring kommer vi på samma sätt att skicka vårt beslut till Suomi.fi eller OmaPosti.
FöPL-fakturorna går att få antingen per brev eller elektroniskt.
Elektroniska fakturor kommer fram snabbt och är bättre för miljön. Dessutom är de enkla att arkivera. Du kan välja att ta emot elektroniska fakturor som antingen nätfakturor till ditt företags fakturahanteringssystem eller som e-fakturor till din nätbank.
-
Enligt Kevas riktlinjer ska pensionsförsäkringsavgift alltid betalas vid arbete som utförs för den offentliga sektorns räkning även om företagarens verksamhet är småskalig och inte medför skyldighet att teckna FöPL-försäkring. Därför kan dina kunder inom den offentliga sektorn begära ett intyg över din FöPL-försäkring.
Om du ännu inte har tecknat en FöPL-försäkring kommer kommunen att försäkra arbetet som ett uppdragsförhållande i enlighet med pensionslagen för den offentliga sektorn (OffPL). OffPL-avgiftens andel av fakturan är cirka 6–8 procent.
-
Du behöver en FöPL-försäkring om samma säsongbaserade verksamhet fortsätter år efter år och du uppfyller de övriga kriterierna för FöPL-försäkring. Låt din FöPL-försäkring vara i kraft kontinuerligt året runt.
Uppskatta din arbetsinkomst utifrån din arbetsmängd under de månader då du arbetar. Om du till exempel arbetar fem månader om året ska din arbetsinkomst motsvara dina arbetsinsatser under dessa månader.
-
Lagen specificerades i hur arbetsinkomsten ska bedömmas. Grunden för att bestämma företagarens arbetsinkomst är oförändrad. Arbetsinkomsten ska motsvara den lön eller ersättning som ska betalas om entreprenörens arbete utfördes av en annan lika skicklig person istället för entreprenören.
Dessutom kontrollerar pensionsbolagen nu nivån på företagarens arbetsinkomst vart tredje år. Pensionsbolaget fastställer arbetsinkomsten och tar hänsyn till all information om omfattningen och kvaliteten på entreprenörens arbetsinsats med hjälp av helhetsbedömning.