Försäkring av arbetstagare som åker utomlands

Ska du skicka en arbetstagare utomlands? Ska en arbetstagare distansarbeta utomlands? Som arbetsgivare ansvarar du för arbetstagarens pensionsskydd också när personen arbetar utomlands.

När din arbetstagare åker utomlands för att arbeta

När en arbetstagare åker utomlands för att arbeta ska du som arbetsgivare ta hand om pensionsskyddet och socialförsäkringarna för arbetstagaren. Hur du ska agera när din arbetstagare arbetar utomlands beror på arbetslandet.

Kontrollera först nedan om din arbetstagare kommer att arbeta i ett EU- eller EES-land, ett avtalsland eller ett icke-avtalsland, och läs sedan instruktionerna för respektive situation. Läs sedan om försäkringslön som är en viktig del av att försäkra utlandsarbete.

EU-länderna: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien*,  Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

*Personer som åker till Storbritannien omfattas av samma regler som när Storbritannien var EU-medlem.

EES-länderna: Norge, Island och Liechtenstein.

Avtalsländer: Australien, Chile, Kanada, Kina, Sydkorea, USA, Israel, Indien, Japan och provinsen Quebec.

Försäkringar för utlandsarbete i olika länder



Storleken på ArPL-avgiften bestäms enligt försäkringslönen

När dina arbetstagare arbetar utomlands är försäkringslönen viktig att komma ihåg. Försäkringslönen motsvarar den bruttolön som din arbetstagare skulle få för motsvarande arbete i Finland. Försäkringslönen bygger alltid på lönenivåerna i Finland och påverkas inte av det faktiska lönebeloppet. Försäkringslönen kan vara lägre, högre eller lika med den faktiska lönen som betalas ut.

Kom överens om försäkringslönen med din arbetstagare samtidigt som ni upprättar ett avtal om utlandsuppdraget. Under utlandsuppdraget betalar du ArPL-avgiften på basis av försäkringslönen och dina arbetstagare tjänar in pension enligt den. Anmäl försäkringslönen till inkomstregistret med inkomstslaget 352. Läs mer om internationella situationer i inkomstregistret (vero.fi).

Du behöver inte fastställa någon försäkringslön för korta utlandsuppdrag på mindre än ett halvår, om:

  • uppgifterna din arbetstagare arbetar med utomlands motsvarar arbetet i Finland vid avresetidpunkten 
  • din arbetstagares lön även fortsättningsvis betalas ut från Finland
  • ni inte har kommit överens om någon separat lön under utsändningen. 

Ta följande saker i beaktande när ni kommer överens om försäkringslönen

  • Naturaförmåner som arbetstagaren skulle få vid motsvarande arbete i Finland 
  • Bonusar från första början om sådana ingick i motsvarande arbete i Finland. 
  • Arbetstiden – är arbetstiden för arbetstagaren längre än den normala arbetstiden i Finland 
  • Specialkrav för utlandsarbetet – kräver arbetet utomlands särskild kunskap eller kompetens

Läs mer om försäkringslönen på telp.fi (Arbetspensionslagstiftningen)

Läs mer om ArPL-avgiften

Läs mer om anmälning av löner till inkomstregistret

Nedan kan du se ett exempel på hur försäkringslönen räknas ut.


Frivillig ArPL-försäkring

En överföring till ett annat land kan försämra arbetstagarens pensionsskydd. Som finländsk arbetsgivare kan du komplettera pensionsskyddet med en frivillig ArPL-försäkring. Det kan du göra om din arbetstagare omfattades av den sociala tryggheten i Finland när arbetsförhållandet inleddes.

Du kan teckna en frivillig ArPL-försäkring i följande situationer: 

  • Du sänder ut en arbetstagare utomlands för att arbeta för företagets utländska koncern- eller intressebolag, även om arbetsförhållandet med dig som finländsk arbetsgivare inte kvarstår.  
  • Den utsända arbetstagaren övergår till företagets utländska koncern- eller intressebolag (s.k. lokalisering), eller ett annat finskt företag eller dess koncern- eller intressebolag.  
  • Du anställer en arbetstagare utomlands direkt till ett finländskt företag eller dess koncern- eller intressebolag (s.k. lokalt anställd).  
  • Arbetstagaren måste ha omfattats av den sociala tryggheten i Finland utan avbrott när du tecknar en frivillig ArPL-försäkring. 
  • Du kan teckna en frivillig ArPL-försäkring retroaktivt för högst sex månader. 

Försäkringsavgiften för frivilliga ArPL-försäkringar och pensionstillväxten för arbetstagaren bygger på försäkringslönen. Avgiften beräknas på samma sätt som för en obligatorisk ArPL-försäkring. Innehåll arbetstagarens avgiftsdel på vanligt sätt och betala hela avgiften till oss. Anmäl försäkringslönen till inkomstregistret.

Om du vill teckna en frivillig ArPL-försäkring åt en arbetstagare som arbetar utomlands, ring vår försäljningstjänst på 010 284 2385 (mobiltelefonavgift/lokalnätsavgift).