Sjukdomsrelaterade åtgärder på arbetsplatsen

När en arbetstagare insjuknar ska du stöda personens arbetsförmåga. Då bidrar du till att personen återhämtar sig och kan fortsätta med sitt arbete. Företagshälsovården hjälper dig. När en arbetstagare insjuknar innebär det inte alltid frånvaro från arbetet. Det kan ändå löna sig att vidta åtgärder på arbetsplatsen för att stöda personens arbetsförmåga.

Fem fungerande metoder

En insjuknad arbetstagare behöver i regel stöd av dig och hela arbetsgemenskapen. Du kan stöda arbetstagaren på många sätt. Du kan använda dig av fem fungerande metoder:

  1. Håll kontakt med arbetstagaren under sjukledigheten.   
  2. Be vid behov om en bedömning av arbetstagarens arbetsförmåga hos företagshälsovården.   
  3. Delta aktivt i nätverksmöten 
  4. Omstrukturera arbetstagarens arbete.   
  5. Stöd din arbetstagare att återvända till arbetet. 

Återgången till arbetet efter en sjukledighet är ett skede, där arbetstagaren ofta behöver stöd. Du kan ordna ett nätverksmöte tillsammans med företagshälsovården och arbetstagaren före återgången till arbetet. Även företagshälsovården eller arbetstagaren kan initiera ett möte. 

För att hjälpa arbetstagaren återvända till arbetet efter en sjukledighet kan man omstrukturera arbetet, använda sig av partiell sjukdagpenning från FPA eller en arbetsprövning enligt lagen om företagshälsovård och FPA:s rehabilitering eller arbetspensionsbolagets yrkesinriktade rehabilitering.

Skeden för olika åtgärder

Nedan kan du läsa om fem skeden av åtgärder på arbetsplatsen.

Är arbetstagarens utmaningar inte relaterade till hälsotillståndet?

Du kan stöda arbetstagaren i olika situationer.

Läs mer om stödåtgärder >