Din arbetsplats har en modell för tidigt stöd som är till för dig

Alla arbetsplatser ska ha överenskomna tillvägagångssätt för tidigt stöd. Det innebär att din chef tar till tals sin oro om hen är orolig över din arbetsförmåga. Kom tillsammans överens om hur ni på din arbetsplats kan stöda upprätthållandet av din arbetsförmåga. Ett medarbetarsamtal med chefen är ett bra sätt för detta.

Vad är modellen för tidigt stöd?

Alla blir sjuka ibland och då har man rätt att vara frånvarande från arbetet enligt behov. Även arbetsförmågan varierar för oss alla under arbetskarriären. Det är helt normalt. Målet med modellen för tidigt stöd är att stödja din arbetsförmåga och förebygga tillfällig eller bestående arbetsoförmåga. Modellen stöder samtidigt din utkomst då du smidigt kan återvända till arbetet och fortsätta arbeta så länge som möjligt, förhoppningsvis ända fram till ålderspensionen. Det finns flera metoder för detta. Stödåtgärderna beskrivs i arbetsplatsens modell för tidigt stöd. Tidigt stöd kan kallas olika i olika företag. 

Uppmärksamma tysta signaler hos dig själv

Du kan iaktta så kallade tysta signaler, som signlarera att allt inte är som det ska hos dig själv . Tysta signaler är små tecken som uppträder långt före de egentliga symtomen eller problemen. Dina närmaste, din chef, dina medarbetare eller kunder kan också lägga märke till sådana små ändringar hos dig. Du kanske själv uppmärksammar tysta signaler i din kollegas beteende. Du kan då ta upp saken med din kollega och fråga om allt är okej. 

Du själv, dina närmaste, din chef eller kollega kan upptäcka att du har

  • koncentrationssvårigheter och oftare gör slarvfel 
  • problem i interaktionen  
  • svårigheter att lära dig nytt  
  • svårigheter att komma ihåg eller uppfatta saker   
  • utmaningar i att få arbetet gjort inom normal arbetstid    
  • utmaningar i att hålla dina tidtabeller och löften  
  • försvagad arbetsmotivation    
  • onormal trötthet efter arbetsdagen   
  • ovilja att ta hand om dig själv

Din chef kan föreslå ett samtal för tidigt stöd, om han eller hon upptäckt förändringar i ditt beteende och arbetssätt. Du kan själv bli orolig över situationen. Då kan du också själv ta det till tals med din chef. Syftet med ett medarbetarsamtal är att ni redan i ett tidigt skede tillsammans hittar lösningar för att underlätta din situation. Ju tidigare du för din oro på tal i gemensamma samtal, desto bättre förhindrar du att oron blir till problem som skadar ditt arbete, din utkomst och ditt privatliv.

Vad händer i ett medarbetarsamtal?

Din chef kan kontakta dig eller ni kan tillsammans komma överens om behovet, tidpunkten och ämnet för ett medarbetarsamtal. Chefen reserverar en lugn lokal för er. Samtalet gås alltid i enrum med chefen. 

När ni inleder samtalet går din chef ännu igenom ämnet och syftet för diskussionen. Målet är att underlätta din situation i fortsättningen. Berätta din egen synpunkt på situationen och föreslå alternativ till en lösning.

Kom tillsammans överens om

  • vilka åtgärder som ska vidtas på arbetsplatsen   
  • hur ni ska berätta om din situation och arbetsarrangemangen för arbetsgemenskapen 
  • vad ni kommer att göra efter samtalet och hur ni kommer att följa upp överenskomna åtgärder. 

Din chefs uppgift är att stöda dig i de ändringar som görs på arbetsplatsen. Chefen kan vid behov fatta beslut om till exempel anpassning av arbetet, arbetstidslösningar eller arbetsrotation som stöder återgången till arbetet. Din chef skriver ner de viktigaste sakerna och i synnerhet de lösningar, tillvägagångssätt och uppföljningsmetoder ni kommit överens om tillsammans.  

Ibland behövs fler än ett samtal. Då är det viktigt att ni fortsätter diskussionen och kommer överens om ett nytt möte. Under det följande mötet kan ni kanske redan fundera på lösningar. 

Om du är i en situation där arbetet inte är orsaken till dina utmaningar, men utmaningarna påverkar arbetet, kan det vara bra att ni funderar över hur du i arbetet kan ta hänsyn till din situation så att du klarar den tuffaste tiden. Ibland kan enbart en diskussion med din chef hjälpa dig. Om du har en förtroendefull relation till din chef kan det vara viktigt för dig att göra din chef medveten om din situation och ni vid behov kan komma överens om flexibla lösningar eller andra åtgärder.

Om du blir sjuk

När du blir sjuk innebär det inte alltid att du behöver vara frånvarande från jobbet. Med tanke på återhämtningen kan det vara möjligt, eller rentav bra för dig att fortsätta arbeta. Forskningsresultat har påvisat att i vissa sjukdomar kan fortsatt arbete om dina krafter tillåter stöda återhämtningen. Även då kan din chef vidta de åtgärder på arbetsplatsen ni kommit överens för att stöda dina arbetsmöjligheter. Det kan handla om till exempel möjlighet till flexibel arbetstid, distansarbete eller arbetshjälpmedel. På så sätt kan ni främja din återhämtning och hjälpa dig att orka med arbetet.

Din arbetsgivare är enligt lagen skyldig att meddela företagshälsovården när du varit sjukledig i sammanlagt 30 dagar inom ett år. Syftet med anmälningsskyldigheten är att säkerställa att alla nödvändiga åtgärder vidtas för att stöda din arbetsförmåga. Läs mer om hur man enligt lagen reagerar på sjukfrånvaro.

Läs nedan om olika alternativ för att stöda din arbetsförmåga.

Följ upp effekterna

Prata med din chef om hur du har det och hur de åtgärder som utförts på arbetsplatsen har bidragit till att du klarar dig i arbetet. Var aktiv och delta i diskussioner om hur modellen för tidigt stöd fungerar på din arbetsplats över lag. 

Det gynnar alla när ni delar med er av goda tillvägagångssätt på arbetsplatsen. Berätta också om dina erfarenheter och idéer för din chef eller personen som ansvarar för tidigt stöd på din arbetsplats så att de kan beaktas i utvecklingen av metoderna i hela företaget.