Åtgärder för dig som chef vid symtom i stöd- och rörelseorganen

När problemen i arbetet har att göra med symtom i stöd- och rörelseorganen är det bra att diskutera de begränsningar de medför med din arbetstagare. Du kan inte ta ställning till den medicinska orsaken till symtomen eller behandlingen. I stället är det viktigt för dig att veta hurdan arbetsbelastning som orsakar symtomen och vilka svårigheter din arbetstagare har i arbetet. Sätt dig in i frågan mer i detalj särskilt om symtomen i rörelseorganen har orsakats eller försämrats till följd av arbetet eller om de försvårar arbetet.

Hänvisa till företagshälsovården men utlokalisera inte lösningen på problemet

När du upptäcker att din arbetstagare har svårigheter att klara av arbetet eller om arbetstagaren själv berättar om sin oro, gör så här:

  1. Diskutera saken med arbetstagaren så snart som möjligt. Ofta kan du med en omstrukturering av arbetet hjälpa arbetstagaren att klara av arbetet. 
  2. Råd arbetstagaren att söka hjälp från experter inom företagshälsovården om arbetet försvårats på grund av smärta och en nedsatt funktionsförmåga. 
  3. I vissa situationer behöver arbetstagaren sjukledighet som stöd för återhämtningen. Läkaren strävar efter att sjukledighetens längd ska motsvara vårdbehovet. 
  4. Håll regelbundet kontakt med arbetstagaren under sjukledigheten i fall den blir långvarig. Det är viktigt för dig att veta hur arbetstagarens återhämtning framskrider för att planera återgången till arbetet.
    • Även företagsläkaren, företagsskötaren eller företagsfysioterapeuten följer upp återhämtningen per telefon samt på distans- och närmottagningen.
  5. Be företagsfysioterapeuten bedöma arbetstagarens arbetsbelastning och behovet för en omstrukturering av arbetet. På så sätt säkerställer ni att det är möjligt att fortsätta arbeta eller att återvända till arbetet.
  6. Om arbetstagarens sjukledighet är långvarig, ordna ett nätverksmöte innan arbetstagaren återvänder till arbetet. I nätverksmötet deltar förutom du även arbetstagaren och en representant för företagshälsovården.
    • På nätverksmötet går ni tillsammans igenom hur arbetstagaren mår enligt hen själv och hurdant arbete arbetstagaren kan utföra. Utifrån diskussionen får du veta hur du kan stödja arbetstagaren i återgången till arbetet samt minska risken för en ny sjukledighet.
  7. Stöd arbetstagarens återgång till arbetet.
    • Arbetstagaren behöver vanligtvis inte sjukledighet för hela återhämtningsperioden. Hen kan återvända till arbetet redan när den värsta smärtan är över och funktionsförmågan återvänt tillräckligt. Ni kan på arbetsplatsen omstrukturera arbetet eller göra andra arrangemang. Det är viktigt att arbetsuppgifternas krav och möjligheter lämpar sig för arbetstagarens arbetsförmåga och att hen kan fortsätta att återhämta sig i arbetet.

Stöd arbetstagaren och kom överens om lösningar för att fortsätta eller återgå till arbetet

Ett lämpligt arbete rehabiliterar, bidrar till att symtomen i stöd- och rörelseorganen går över snabbare samt påskyndar återhämtningen. Förutsättningen är förstås att ni i god tid tillsammans har säkerställt att arbetet är lämpligt och säkert. Arbetet, framgångar och en återgång till arbetet är viktiga för arbetstagarens återhämtning. Arbetstagaren kan fortsätta arbeta även om arbetsförmågan är nedsatt. Du lyckas i detta när du omstrukturerar arbetet, är vid behov flexibel när det gäller arbetskraven och stöder arbetstagaren.

Vad innebär omstrukturering av arbetet?

Omstrukturering av arbetet innebär en anpassning av arbetsuppgifterna och arbetsförhållandena och stödjande av arbetstagarens resurser när psykiska eller fysiska symtom orsakar problem eller försvårar arbetet. När du omstrukturerar arbetet för att minska den fysiska belastningen ska du tillsammans med din arbetstagare komma överens om nya arbetssätt. Nya arbetssätt kan gälla till exempel lyft av tunga bördor. Ni kanske till och med har gemensamma anvisningar för en omstrukturering av fysiskt arbete.

Diskutera och föreslå en omstrukturering av arbetet alltid när din arbetstagares arbetsförmåga är nedsatt eller när hen återgår till arbetet efter en lång sjukledighet. Undvik att göra antaganden om behovet av omstrukturering och kom alltid ihåg att komma överens om omstruktureringen tillsammans med arbetstagaren. Fråga, lyssna och diskutera behovet av omstrukturering och ge förslag på hur ni kan omstrukturera arbetet.

Redan vetskap om möjligheten till en omstrukturering av arbetet kan hjälpa

Om din arbetstagare har symtom kan hens oro för att klara av arbetet underlättas enbart med att du berättar om möjligheten att omstrukturera arbetet. När du har diskuterat med arbetstagaren kom tillsammans överens om när ni kommer att diskutera situationen på nytt. På så sätt upplever arbetstagaren att du stöder denne och behöver inte separat be om hjälp av dig. Gå överenskomna diskussioner även om allt löper eller verkar löpa smidigt.

Föreslå en omstrukturering av arbetet och anpassa arbetet hellre med en för låg än en för hög tröskel. När ni omstrukturerar arbetet ofta på arbetsplatsen blir den en del av er normala verksamhet och orsakar ingen förundran. När din arbetstagare kan utföra sina arbetsuppgifter och upplever en känsla av att lyckas, utgör arbetet ett viktigt stöd och en betydande resurs för arbetstagaren.